Macron geri adım atmadı: Tartışmalı yasaya onay verildi

Fransa'da emeklilik yaşını 2 sene uzatan tartışmalı reformun faaliyete sokulmasına dair kararname, Resmi Gazete'de yayımlandı. Gerçekleştirilen uzun protestolara karşın Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, düzenlemenin gerekli olduğunu ifade etmişti.

DÜNYA 04.06.2023, 15:44
Macron geri adım atmadı: Tartışmalı yasaya onay verildi

Fransa’da protestolara neden olan düzenleme Resmi Gazete’de yayımlandı. Emeklilik yaşını 62'den 64'e yükselten uygulama kararnamesi, iki gün önce paylaşıldı. Eylülde faaliyete sokulması beklenen düzenlemenin Resmi Gazete'de paylaşılan ilk kararnameleri, emeklilik yaşını aşamalı şekilde uzatmayı kapsayan tartışmalı iki madde oldu.

Düzenleme 31 maddeden meydana geliyor

Toplam 31 maddeden meydana gelen yasaya kıyasla hava trafik kontrolörleri, polisler ve itfaiyeciler gibi kamu alanındaki, bazı hallerde hala 64 yaşından önce emekli olabilecek, öte yandan erken çalışmaya başlayıp gerekli olan 43 seneyi bitirenler de erken emeklilik verebilecek.

Diğer bir taraftan ülke genelinde binlerce kişi tarafından düzenlenen eylemler ve yoğun muhalefete rağmen Meclis’te oylama sonucunda kabul edilen yasanın geri alınmasını içeren bir tasarı da 8 Haziran günü Ulusal Meclis tarafından ele alınacak.

“İhtiyaç vardı”

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron reformunun neden olduğu öfkenin farkında olduğunu fakat düzenlemenin gerekli olduğuna dikkat çeken Macron, "Vatandaşlarımızın emekliliğini garanti içerisine almak almak üzere bu değişikliklere ihtiyaç gerekiyordu." ifadelerini kullanmıştı.

Yorumlar (0)