Macron'dan Türkiye'ye karşı destek!

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’dan Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis’e Doğu Akdeniz desteği geldi. Türkiye'nin bölgede usulsüz davrandığını vurgulayan Macron, Yunanistan'a destek verdiğini kaydetti.

DÜNYA 23.08.2019, 10:25 23.08.2019, 10:28
Macron'dan Türkiye'ye karşı destek!

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Elysee Sarayı’nda bir araya geldi.

Macron, görüşme öncesi gerçekleştirdikleri ortak basın açıklamasında,  Miçotakis ile Avrupa Birliği (AB) ve Yunanistan’ı ilgilendiren pek çok konuyu ele alacaklarını bildirdi.

Doğu Akdeniz’deki petrol arama çalışmaları nedeniyle Yunanistan ve Türkiye arasında yaşanan krizde AB ve Fransa olarak Yunanistan’ın yanında olduklarını belirten Macron, Türkiye’nin uluslararası hukuka aykırı davrandığını kaydetti.

"Uluslararası hukuka aykırı buluyoruz"

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Avrupa Bütçesi, Yunanistan’ın ekonomik durumu ve Avrupa savunması gibi birçok önemli konunun konuşulacağını belirterek, "Elysee Sarayı’nda Ayrıca Doğu Akdeniz’deki gerginliği de konuşacağız. Türkiye’nin son girişimini uluslararası hukuka aykırı buluyoruz. Bu konuda Yunanistan, Avrupa Birliği (AB) ve Fransa olarak tam bir koordinasyon içindeyiz. Ve sorunun çözümü için bu konuda koordineli kalmaya devam edeceğiz." diye konuştu.

"Türkiye’ye geri dönmeleri gerekiyor"

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis ise görüşme öncesinde Le Figaro gazetesine verdiği demeçte, Türkiye'nin önemli bir komşu ve NATO ortağı olduğunu vurgulamıştı.

Göç gibi sorunları çözmek amacıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte çalışmak için sabırsızlandıklarını kaydeden Miçotakis, Avrupa'da iltica politikalarında ve Dublin anlaşmasında değişiklik yapılması gerektiğini ifade etmişti.

Miçotakis, Avrupa Birliği'nde (AB) iltica konusunda ortak bir politikanın yürütülmesi gerektiğine dikkat çekmişti.

İltica taleplerine ilişkin ulusal politikalarını değiştireceklerini ve karar verme sürecini hızlandıracaklarını belirten Miçotakis, "İltica hakkına sahip olanlar Yunanistan’da kalabilir ancak bu hakkı elde edemeyenlerin, AB ile Türkiye arasında yapılan anlaşma gereği Türkiye’ye geri dönmesi gerekiyor." demişti.

Yorumlar (0)