Macron'dan hükümete başörtüsü talimatı!

Fransa'da yeniden patlak veren başörtüsü tartışmalarına Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da katıldı. Hükümete kesin talimat gönderen Emmanuel Macron, iç savaş uyarısında bulundu.

DÜNYA 17.10.2019, 09:15
Macron'dan hükümete başörtüsü talimatı!

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Fransa'da son günlerdeki başörtüsü, laiklik, radikalleşme ve entegrasyon tartışmalarından duyduğu rahatsızlığı dillendirerek, "göçmen sorunu, radikalleşme, komüniteryanizm ve laiklik kavramlarının karıştırılmasının sivil savaşa yol açabileceği" uyarısı yaptı.

Elysee Sarayı kaynaklarına göre, son dönemde bazı siyasetçilerin Müslüman ve göçmen karşıtı söylemlerinden rahatsız Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, bu grupların "damgalanma" korkusu içinde yaşamalarından duyduğu endişeyi dile getirdi.

Macron Hükümet'e talimat verdi

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, bu çerçevede İçişleri Bakanı’na Fransa’da yerel ve ulusal düzeyde Müslümanlarla diyaloğu güçlendirmesi talimatını verirken, hükümetten bir çeşit "bölücülük" olarak gördüğü radikalleşme ve komüniteryanizm ile mücadeleyi aksatmamasını istedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un özellikle sağcı siyasetçi Xavier Bertrand'e, İslamla ilgili son açıklamalarından dolayı büyük tepki gösterdiği belirtildi. Sağcı siyasetçi, bir gazeteye verdiği beyanatta, Fransa'nın medeniyet savaşı ile karşı karşıya olduğunu ileri sürerek, "İslamcılığın ülkeyi kangren ettiği" iddiasında bulunmuştu.

Başörtüsü tartışmaları yeniden alevlendi

Fransa’da son bir hafta içinde gerek iktidar gerekse muhalefet partilerinin bazı üyelerinin başörtüsü, laiklik, göçmenler ve güvenlik ilgili çıkışları kamuoyunda büyük yankı uyandırdı.

90 akademisyen, sanatçı, film yönetmeni, aktör ve gazeteci, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'dan aşırı sağcı milletvekili Julien Odoul'un başörtülü Müslüman kadına yaptığı sözlü saldırısını kınamasını istedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a gönderilen mektupta, Odoul'un Müslüman kadından başörtüsünü çıkarmasını istemesine de tepki gösterildi ve Fransa'da aşırı sağcıların, Müslümanlara yönelik nefreti propaganda hâline getirdiğinin altı çizildi.

Fransa’da aşırı sağcı parti dışında Fransa Eğitim Bakanı Jean-Michel Blanquer'in başörtüsünün toplum tarafından istenmediğini söylemesi de, sivil toplum örgütlerinin tepkisine neden oldu.

Yorumlar (0)