Macron'dan başörtüsü açıklaması!

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, "Kamuya açık alanlarda başörtüsü beni ilgilendirmez ancak kamu kurumlarında ilgilendirir. Laiklik bunu gerektirir." ifadelerini kullandı. 

DÜNYA 25.10.2019, 10:52
Macron'dan başörtüsü açıklaması!

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Fransa'nın deniz aşırı topraklarından La Reunion Adası'nda son günlerde ülkede tartışma konusu haline gelen başörtüsüne ilişkin basın mensuplarına değerlendirmelerde bulundu.

Kamu görevlilerinin ve okuldaki öğretmenlerin dini konularda tarafsız olmaları gerektiğini vurgulayan Macron, "Kamuya açık alanlarda başörtüsü beni ilgilendirmez ancak kamu kurumlarında, okulda ve çocuklara eğitim verildiğinde başörtüsü meselesi beni ilgilendirir. Laiklik bunu gerektirir." dedi. 

"Bunun adı mezhepçilik"

Macron, ülkede İslam sorununun çözülmesi gerektiğine dikkat çekerek, "Bazı mahallelerde bazıları başörtüyü cumhuriyet ile bağını koparan bir simge olarak kullanmaktadır. Bunun adı mezhepçiliktir."  değerlendirmesinde bulundu.

Fransa'da başörtüsü konusunda ayrımcılığın  yapılmaması gerektiğini kaydeden Macron, şu ifadeleri kullandı:

"Bugün dininden dolayı cumhuriyetin değerlerine bağlı olmadığını ifade eden kadın ve erkekler var. Bunu birçok şekilde görebiliyoruz. Çocuğumu okuldan sonra eve götürüyorum, (kız ve erkeklerin bir arada olduğu) havuza gitmesini istemiyorum, müzik öğrenmesini istemiyorum diyenler var. Bu kişilerin cumhuriyetin değerleriyle bağdaşmayan başka siyasi projeleri var. Bu benim için sorun ve bu mezhepçiliktir."

Ne olmuştu?

Fransız aşırı sağcı milletvekili Julien Odoul'un, yaklaşık iki hafta önce Besançon'da gerçekleştirilen bir toplantıda Müslüman kadından oğlunun yanında başörtüsünü çıkarmasını talep etmiş ve kendisine sözlü saldırıda bulunmuştu. Bunun üzerine ülkede tartışmalar başlamış, Müslümanları hedef alan söylemler atış göstermişti.

Fransız basınında yer alan haberlerde, ülkenin en önemli televizyon kanallarında başörtüsüne ilişkin gerçekleştirilen 85 tartışma programına 286 kişinin davet edildiği ifade edilmişti. Bu programlarda başörtülü kadınlara söz verilmemesi dikkatlerden kaçmamıştı.

Ülkenin en önde gelen gazetelerinden Le Figaro'nun Genel Yayın Yönetmeni Yardımcısı Yves Threard, LCI televizyonunda yaptığı açıklamada, "İslam dininden nefret ediyorum. Eğer bindiğim otobüste başörtülü bir kadın olursa inerim." demişti. 

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da "Yönetim tek başına ve devletin tüm hizmetleri, sürekli yenilenen ve artabilen İslam sorununu çözemez. Tüm milletin birleşmesi ve harekete geçmesi gerekiyor." ifadelerini kullanmıştı. 

Yorumlar (0)