Macron'dan Anastasiadis'e: "Gel, Türkiye'yi cezalandıralım"

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis ile yaptığı görüşmede, Türkiye'nin cezalandırılması gerektiğini söyledi. 

DÜNYA 23.07.2020, 15:18 23.07.2020, 15:24
Macron'dan Anastasiadis'e: "Gel, Türkiye'yi cezalandıralım"

Oruç Reis sismik araştırma gemisinin yürüteceği faaliyetler dâhilinde Türkiye, Meis adasının güneyi ile doğusunda NAVTEX ilan etmiş, Yunanistan'dan tepki gelmişti. Yunanlar, söz konusu alanın kendi kıta sahanlığına girdiğini ileri sürmüştü. 

Sadece Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) değil, Fransa da Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki faaliyetlerinden rahatsız oluyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis ile bir araya geldi. 

Fransız lider, söz konusu görüşmede, Türkiye'nin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ile Yunanistan'ın egemenlik haklarını ihlâl ettiğini ileri sürdü. 

Hem Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) hem de Yunanistan'ın yanında olduğunu kaydeden Macron, Avrupa Birliği'ne (AB) üye olan bir ülkenin tehdit edilmesinin veya egemenlik haklarına zarar verilmesinin kabul edilemeyeceğini ve Türkiye'nin cezalandırılması gerektiğini söyledi. 

Macron, Rusya ve Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de güvenlik ve enerji alanlarından öne çıktığına dikkat çekerek, Avrupa Birliği'nin (AB) burada ciddi anlamda geride kaldığını belirtti. 

Doğu Akdeniz'in güvenliğini başkalarının eline bırakmanın büyük bir hata olacağını vurgulayan Macron, Fransa'nın buna asla müsaade etmeyeceğini kaydetti. 

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Cumhurbaşkanı Anastasiadis, Avrupa Birliği'nin (AB) Doğu Akdeniz'de boşluk bıraktığını ifade etti.

Anastasiadis, Macron'un açıklamalarından sonra Doğu Akdeniz'in "Türkiye'nin ya da başka bir ülkenin eline bırakılmayacağına" dair bir umut ışığı doğduğunu söyledi. 

Türkiye ne demişti?

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, NAVTEX ilan edilmesinin ardından Yunanistan'ın verdiği tepki üzerine bir açıklama yapmıştı.

Bakanlık Sözcüsü Hami Aksoy, Oruç Reis sismik araştırma gemisinin faaliyet göstereceği alanın, Türkiye tarafından Birleşmiş Milletler'e (BM) iletilen kıta sahanlığı sınırları ve hükümet tarafından Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'na (TPAO) verilen ruhsat sınırları içerisinde bulunduğunu kaydetmişti. 

Yorumlar (0)