Macron, casus yazılım hakkında İsrail Başbakanı’ndan açıklama istedi 

Casus yazılım ile telefonunun dinlendiği anlaşılan Emanuel Macron, İsrail Naftali Bennett’ten açıklama beklediğini belirtti. 

DÜNYA 25.07.2021, 11:24 26.07.2021, 09:02
Macron, casus yazılım hakkında İsrail Başbakanı’ndan açıklama istedi 

Fransa Cumhurbaşkanı Emanuel Macron’un, İsrail merkezli “NSO Group” şirketi tarafından üretilen “Pegasus” isimli casus yazılımı ile dinlendiği geçtiğimiz günlerde ortaya çıkmıştı. Olayın anlaşılmasının ardından hem telefon numarasını hem de telefonunu değiştiren Macron’un, yazılım şirketinin kurucusu İsrail’den açıklama beklediği belirtildi.  

İsrailli bir televizyon kanalının haberine göre Fransa Cumhurbaşkanı Macron ve İsrail Başbakanı Bennett, telefonda uzun bir görüşme yaptı. Macron, casus yazılım tarafından izlenmesi konusunda duyduğu rahatsızlığı dile getirdi ve kendilerinden resmi açıklama beklediğini aktardı. 



Pegasus hakkında soruşturma başlatıldı 

Bennett, konunun üst düzeyde soruşturulduğunu ve başta Macron olmak üzere dünya genelindeki liderler tarafından istenilen raporların en kısa zamanda sunulacağını ifade etti. Bennett’in, yazılımın kendi başbakanlığından önceki dönemde üretildiğini ve kullanılmaya başlandığını aktardğı da öğrenildi.  



Pegasus yazılımı nedir? 

Bir İngiliz gazetesinin haberine göre İsrailli NSO Group tarafından üretilen Pegasus yazılımı, küresel çapta kötü amaçlar için kullanılan bir tür casus yazılım. BAE, Hindistan, Macaristan, Suudi Arabistan, Ruanda, Azerbaycan, Fas, Meksika, Kazakistan ve Bahreyn başta olmak üzere en az 10 ülkenin hükümetinin bu yazılımla dinlendiği ve izlendiği belirtildi. Ayrıca Pegasus yazılımının aktivistlerin, avukatların, siyasetçilerin ve gazetecilerin faaliyetlerini izlemek amacıyla hükümetlere satıldığı da ortaya çıktı. 

İddiaya göre Pegasus, bir telefonu “gözetleme” cihazı haline getirebiliyor. Kullanıcıların izni olmadan kameraya, ses kayıtlarına, rehbere, mesajlara ve mikrofona ulaşabiliyor. Pegasus tarafından sızdırılan listede bu bilgilerin yer aldığı 50 binden fazla kişinin olduğu öğrenildi. Ayrıca Ruanda, Hindistan, Fas ve Macaristan ülkelerinin de Pegasus yazılımını doğrudan kullandığı anlaşıldı. Fakat bu ülkelerin hükümetleri, yazılımın kullanıldığını yalanladı. Azerbaycan, Suudi Arabistan, BAE, Meksika ve Kazakistan ise yazılımı kullanıp kullanmadıkları hakkında henüz açıklama yapmadı. Yazılımın sahibi İsrailli şirket ise tüm suçlamaları reddetti. 

Yorumlar (0)