Macron bunu beklemiyordu: "Bize babamızmış gibi bakmayın!"

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Afrika ziyareti kapsamında Kongo Demokratik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Felix Tshisekedi ile görüştükten sonra düzenlenen ortak basın toplantısında kameraların karşısına geçti. Fransa'nın Afrika ülkelerine yönelik bakışını değiştirmesi gerektiğinin altını çizen Cumhurbaşkanı Tshisekedi, "Bize gerçek ortaklar gibi davranın ve babamızmış gibi bakmayı bırakın." dedi.

DÜNYA 06.03.2023, 09:58 07.03.2023, 10:20 Hakan Öksüz
Macron bunu beklemiyordu: "Bize babamızmış gibi bakmayın!"

Afrika'da temaslarda bulunan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, birçok ülke lideriyle görüşme yaptı. Kongo Cumhuriyeti, Angola ve Gabon'u ziyaret eden Macron, ülke liderleriyle bölgenin son durumunu ve Fransa ile karşılıklı ilişkileri ele aldı. Macron'un Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ne yaptığı ziyarette protesto edilmesi dikkat çekti.

Afrika turuna çıkan Macron, son olarak Kongo Demokratik Cumhuriyeti (KDC) Cumhurbaşkanı Felix Tshisekedi ile baş başa görüştü. Daha sonra basın mensuplarının karşısına çıkan iki lider, gazetecileri sorularına cevap verdi.

Cumhurbaşkanı Tshisekedi: "Bu tavrı bir kenara bırakın"

Felix Tshisekedi'nin konuşmasında söylediği bir söz üzerine Macron ne yapacağını şaşırdı. Fransa'nın Afrika'daki ülkelere saygı duyması gerektiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Tshisekedi, "Batılı ülkelerin ve Fransa'nın bizlere karşı buyurgan bir tavrı var. Lütfen bu tavrı bir kenara bırakın ve bize gerçek ortaklar gibi davranın. Bize babamızmış gibi bakmayı bırakın." dedi.

Macron duyurmuştu: "Askeri üsler azalacak, kültürel varlıklar iade edilecek"

Daha önce yaptığı açıklamada "Afrika'ya müdahale projesi" olan Fransafrik'in terk edildiğini duyuran Emmanuel Macron, kıtadaki ülkelerin iç meselelerine karışılmaması gerektiğini vurgulamıştı. Afrika ile temiz bir sayfa açmak istediklerini kaydeen Macron, "Kıtadaki askeri üslerimizin sayısını düşüreceğiz. Afrika'dan kaçırılan kültürel varlıkların iadesi için çalışma yürüteceğiz." ifadelerini kullanmıştı. 

Fransafrik: İkinci Dünya Savaşı'nın ardından Fransa'nın Afrika ülkelerine yönelik yeni politikalarını tanımlamak için Fransız aydınları tarafından kullanılan bir terim

Yorumlar (0)