Macron: Birlikte olmazsak tüm Avrupa çöker!

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Avrupa'nın yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınının yol açtığı ekonomik krizle mücadelede ortak bir çözüm bulamadığı halde geleceğinin olmayacağını söyledi.

DÜNYA 24.04.2020, 09:18
Macron: Birlikte olmazsak tüm Avrupa çöker!

Emmanuel Macron, video konferans şeklinde düzenlenen Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi sonrasında açıklamalarda bulunarak, Covid-19 ile mücadelesinde Afrika'ya destek sağlama konusunda AB olarak ortak hareket edeceklerini, Avrupa'nın birçok sektörde bağımsızlığını elde etmesi gerektiğini söyledi.

Avrupa ülkelerinin salgına verdiği yanıtın "simetrik" olmadığını kaydeden Macron, bu düzeltilmezse Avrupa'nın ekonomik olarak daha da etkileneceğinin altını çizerek salgına karşı dayanışma ve birlik çağrısı yaptı.

"Hızlı ve güçlü bir yanıt istiyoruz"

Macron, AB'nin ekonomisini yeniden canlandıracak bir planın oluşturulması gerektiğini söyleyerek, Avrupa'da daha önce görülmemiş şekilde gayrisafi yurt içi hasılanın yüzde 5-10 düşmesinin öngörüldüğünü hatırlattı.

Macron, "Dayanışma içerisinde güçlü bir çözüm bulunması gerekiyor. AB Komisyonunun da bu konuda çalışmasını istedik. Fransa çok açık şekilde en kısa zamanda en güçlü yanıtı istiyor. Hızlı ve güçlü yanıt konusunda ortak görüş var. Ancak oluşacak mekanizma konusunda anlaşmazlıklar söz konusu." şeklinde konuştu.

"Birini terk edersek hepsi çöker"

Avrupa'da etkilenen ülkelere ve sektörlere malî destek sağlanmasın çok önemli olduğunu vurgulayan Macron, bu hususta AB ülkeleri içerisinde anlaşmazlıklar olduğunu kaydetti.

Macron, salgının yol açtığı ekonomik krize bir çözüm geliştirebilmek için ortak adım atılmaması halinde Avrupa'nın geleceğinin olmayacağına işaret ederek, "Avrupa'nın bir parçasını terk edersek tüm Avrupa çöker" ifadesini kullandı.

Yorumlar (0)