Macron'a bir darbe de bakanından! İstifa etti!

Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un emeklilik sistemi reformundan sorumlu bakanı istifa etti.

DÜNYA 16.12.2019, 17:26 16.12.2019, 17:31
Macron'a bir darbe de bakanından! İstifa etti!

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, bir müttefikinin kabineden istifasıyla büyük bir yara aldı. Emeklilik Yüksek Komisyoneri Jean-Paul Delevoye, Macron'un kabinesindeki görevi dışında yürüttüğü görevleri kamuya ilan etmediği için görevinden istifa etti. Delevoye'nın istifası, ülkede kriz yaratan emeklilik sistemi reformunu tamamlamak için mücadele veren Fransa Cumhurbaşkanı Macron'a çok büyük bir darbe vurdu.

Paris'te hayat durdu

Yapılması planlanan emeklilik sistemi reformuna karşı çıkaran günlerdir iş bırakma grevinde olan sendikalar ve işçi birlikleri ise hükümetin reform teklifini geri çekmemesi durumunda eylemlerine devam edeceğini açıkladı. Pazartesi günü iş bırakma eylemi yapılan Paris'te metro ve raylı sistemler hatları durdu, şehir trafiği felç noktasına geldi. Paris'te yaşanan sorunlar ülke genelinde de görüldü.

Macron işlerini takdir etti


İstifa eden Delevoye

Delevoye'nın istifasından sonra açıklama yapan Fransa Cumhurbaşkanlığı, Cumhurbaşkanı Macron'un Delevoye'nın emeklilik sistemi reformunda yaptığı işleri takdir ettiğini, görevinden istifasının ise karışık bir durumun netleştirilmesi için imkan sağladığını belirtti.

Jean-Paul Delevoye, tam emeklilik hakkının elde edilebilmesi için Fransa'da şu anda olandan 2 yıl daha fazla çalışılması gerektiğini belirten raporunu sunması üzerine kabineye alınmıştı.

İşçi sendikaları yaş artırımı istemiyor

İşçi sendikaları, emeklilik yaş sınırının artırılmasını "kırmızı çizgi" olarak açıklamıştı ve hükümetin emeklilik sistemi reformu hakkındaki taslak planını duyurduğu 11 Aralık'ta üyeleri olan tüm meslek gruplarını toplu eyleme çağırmıştı.

13 farklı görevi varmış!

Jean-Paul Delevoye, hafta sonu 13 farklı pozisyonda görev aldığının ortaya çıkması üzerine büyük bir istifa baskısıyla karşı karşıyaydı. Fransa'da göreve gelen bir bakan kabinedeki rolü dışında tüm görevlerini kamuya ilan etmek zorunda. Delevoye'nın görevlerinden biri, emeklilik sistemi reformundan faydalanabilecek bir sigorta eğitim kuruluşunda gönüllü idarecilik olarak gözüküyordu.

"Görevimde kalmam projeyi zayıflatabilirdi"

Görevinden istifa etmeden önce bakanlık dışındaki görevlerini açıklamamanın "bir hata" olduğunu belirten Delevoye, hükümetin işçi birlikleri ve sendikalarıyla anlaşabilmesinin önüne geçmemek için istifa ettiğini açıkladı ve "Bu proje Fransa için büyük önem taşıyor. Görevimde kalmam projeyi zayıflatabilirdi" ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)