Macaristan’da ‘Batı’ kaybetti… Zafer Orban’ın!

Macaristan’da genel seçim heyecanı yaşandı. Mevcut Başbakan Viktor Orban liderliğinde seçime giren ve hâlihazırda hükümet kanadını oluşturan Fidesz (Macar Yurttaş Birliği) ve Hristiyan Demokratik Halk Partisi (KDNP) koalisyonu, Batı dünyası tarafından desteklenen altılı ittifaka karşı tarihi bir zafer kazandı. 

DÜNYA 04.04.2022, 14:33
Macaristan’da ‘Batı’ kaybetti… Zafer Orban’ın!

Seçimden güven tazeleyerek çıkan ve önemli mesajlar veren Başbakan Viktor Orban’ın hedefinde ise Avrupa ve Birliği ve Macar-Amerikalı milyarder George Soros vardı. Orban, “Macar solu uğruna feda ettiğiniz bunca para çöpe gitti. Soros’un bu zamana kadarki en kötü yatırımı Macar solu olmuş olabilir” şeklinde konuştu. Viktor Orban önderliğinde seçimlere giren ve güven tazeleyerek hükümetteki yerini koruyan Fidesz-KDNP koalisyonunda da sonuçların belli olması ile birlikte büyük sevinç yaşandı.




Orban’ın koalisyonu oyların yüzde 50’sini aldı

Devlet birimleri tarafından seçim sonuçları ile ilgili detaylar da paylaşılmaya başlandı. Buna göre seçimlerde kullanılan oyların şuana kadar yüzde 77’si sayıldı. Sayılan oylar çerçevesinde mevcut Başbakan Viktor Orban’ın başkanlığını yürüttüğü koalisyonun oy oranı yüzde 50’yi buldu. Macaristan için Diyalog Partisi'nin (PM), Jobbik, Momentum, Macaristan Sosyalist Partisi (MSZP), Demokratik Koalisyonu (DK) ve Macaristan Yeşiller Partisi’nin (LMP) bir araya gelmesiyle oluşan ittifak ise yüzde 41’de kaldı.  Aşırı sağcı görüşleri ile bilinen Bizim Ülkemiz’in (Mi Hazank) oy oranı ise yüzde 7 olarak açıklandı.




Macar meclisinin 3’te 2’sini elde ettiler

Macaristan mecliste toplam 199 sandalye bulunuyor. Seçim sonuçları neticesinde Fidesz-KDNP koalisyonu 135 sandalye kazanmış oldu. “Macaristan İçin Birlik” sloganı ile tek çatı altında toplanan ve oyların yüzde 41’ini alarak seçimi kaybeden ittifak ise 57 sandalye elde etti. Yüzde 7 oy alan aşırı sağcı Mi Hazank’ın milletvekili sayısı ise 7 oldu. Meclisin 3’te 2’lik bir bölümünü kazanan Orban liderliğindeki koalisyon, tarihi bir zafere imza attı.

“Bu başarıyı Ay’dan bakanlar bile görebilir”

Oyların yüzde 50’sini alan Orban, Macar halkına ve seçmenlerine teşekkür ederek, “Tarihi bir başarı elde ettik. Bu başarıyı Ay’dan bakanlar bile görebilir. Brüksel kesinlikle görüyor. Orası kesin” şeklinde konuşarak Batı’ya göndermede bulundu.

Yorumlar (0)