Macaristan, Türk Akımı'yla enerji güvenliğini sağlayabilecek

Macaristan Başbakanı ile görüşen Putin, Macaristan'ın enerji sektöründeki payını vurgulayarak Türk Akımı projesinin Macaristan'ın yararına olacağını kaydetti.

DÜNYA 31.10.2019, 11:12 14.11.2019, 17:02
Macaristan, Türk Akımı'yla enerji güvenliğini sağlayabilecek

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Macaristan'ın Türk Akımı doğal gaz boru hattından doğal gaz alabileceğini ve bunun Macaristan'ın çıkarına olacağını söyledi.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban ile yapılan görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Vladimir Putin, "Rusya, Macaristan'ı Avrupa'ya doğal gaz ulaştırma hususunda çok önemli bir partner olarak görüyor." dedi.

Yıl sonunda tamamlanacak

Ayrıca, 2019 sonuna dek Türk Akımı doğal gaz boru hattının inşasının tamamlanacağını, gelecek yıl ise Bulgaristan ve Sırbistan kısmındaki çalışmaların hız kazanacağını belirten Putin, Macaristan kısmında sadece 15 kilometrelik bölümde çalışma yapılacağını belirtti.

Putin, "Macaristan'ın Türk Akımı doğal gaz boru hattına katılımı Macaristan'ın çıkarlarına hizmet ediyor. Macaristan bununla kendi enerji güvenliğini sağlayabilecek." dedi.

Nükleer santral inşaatı sürüyor

Moskova ve Budapeşte'nin enerji sektöründeki iş birliğinin sürdüğünün her fırsatta altını çizen Putin, Rusya'nın Macaristan'ın petrol ihtiyacının yüzde 60'ını karşıladığını ve Macaristan'ın tek nükleer tesisi konumundaki PAKS'a Rusya tarafından iki blok eklenmesi sürecinin aralıksız devam ettiğini belirtti.

"Ticaret hacmimiz daha da artmalı"

Putin, tarihî dostluğa sahip iki ülke arasındaki ticarî hacmin 2018'de yüzde 30 artarak 7 milyar dolar seviyesine yükseldiğini kaydederek, ikili ticaret ilişkilerinin arttırılması konusunda görüşmelerin sürdüğünü vurguladı.

"Suriye konusunda detayları paylaştım"

Putin, Başbakan Orban ile Suriye'deki son duruma ilişkin detayları paylaştığını, Türkiye ile İran ve Rusya'nın da büyük destek sağladığı Suriye Anayasa Komitesi toplantısının Cenevre'de bir kaç saat önce başladığı toplantıya dair mutluluk duyduğunu da sözlerine ekledi.

"1.100 yıldır bu üçgenin içerisindeyiz"

Öte yandan, Orban ise Macaristan'ın coğrafi olarak Rusya, Almanya ve Türkiye'nin ortasında yer aldığını, bu ülkelerle iyi geçinme politikası izlediğini ifade ederek, "Macaristan, bin 100 yıla varan süredir İstanbul-Moskova-Berlin üçgeni içinde bulunuyor ve bundan sonra da burada olmaya devam edecek. Macar politikasının amaçlarından biri, bölgesel düzeyde Macaristan'ı birinci derecede etkileyen güçler öncelikli olarak dünyadaki tüm büyük güçlerle iyi geçinmek." mesajını verdi.

"Doğal gazın sadece Ukrayna üzerinden gelmesi kötü bir durum"

Ülkesinin enerji güvenliğine büyük önem verdiğini aktaran Orban, "Macaristan'a Rusya doğal gazı sadece Ukrayna üzerinden gelebiliyorsa bu bizim egemenliğimiz açısından kötü bir durum. Macaristan'a farklı ülkeler üzerinden de gaz ulaşmasını istiyoruz. Türk Akım'ı bir seçenek. Ne kadar erken bağlanabilirsek o kadar iyi." diye konuştu.

Orban, Budapeşte ile Moskova arasındaki ikili ticaret hacminin Avrupa Birliği (AB) tarafından Rusya'ya uygulanan ambargodan ötürü düşüş yaşadığına dikkat çekerek, son zamanlarda iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin tekrar toparlandığını ifade etti.

Orban, Macaristan'ın, NATO Büyükelçilerinin Ukrayna ile ilgili yayınlamak istediği ortak deklarasyonu veto ettiği şeklindeki haberlerle ilgili soruya ise deklarasyon üzerinde görüşmelerin sürdüğünü söyledi.

Yorumlar (0)