Macaristan'dan İstanbul Sözleşmesi karşıtı hamle!

Macaristan Parlamentosu, hükümete "İstanbul Sözleşmesi'ni onaylamaması" yönünde çağrı yapan siyasi deklarasyonu kabul etti.

DÜNYA 07.05.2020, 07:35
Macaristan'dan İstanbul Sözleşmesi karşıtı hamle!

Hükümete İstanbul Sözleşmesi'ni onaylamaması yönünde çağrı yapan siyasi deklarasyon Macaristan Parlamentosu'ndan geçti.

Hükümetin koalisyon ortağı KDNP (Hristiyan Demokratik Halk Partisi) milletvekilleri tarafından Macaristan Parlamentosu'na sunulan deklarasyon, 35 ''hayır", 3 ''çekimser'' ve 115 ''evet'' oyuyla kabul edildi.

"Göçmenlere cinsiyet üzerinden iltica hakkı sağlıyor"

Deklarasyonda, hükümete İstanbul Sözleşmesi'ni onaylamaması ve AB (Avrupa Birliği) kurumlarında da aynı duruşu sergilemesi çağrısında bulunuldu.

İstanbul Sözleşmesi'nin göçmenlere cinsiyet üzerinden iltica hakkı sağladığının altı çizilen deklarasyonda ayrıca, sözleşmenin Macaristan'ın göç politikasını yerle bir edeceği savunuldu. İstanbul Sözleşmesi, Macar hükümeti tarafından 2014'te imzalanmıştı ancak parlamentoda onaylanmadığı için yürürlüğe girmemişti.

İstanbul Sözleşmesi nedir?

"İstanbul Sözleşmesi" kısa adıyla bilinen "Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi", kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddetle mücadele amacıyla 11 Mayıs 2011 tarihinde İstanbul'da imzaya açılan ve Türkiye'nin de imzaladığı Avrupa Konseyi sözleşmesi.

Sözleşme beraberinde kadın-erkek eşitliğinde dengelerin yüksek oranda erkek aleyhine bozulduğu tartışmalarını getirmişti.

Yorumlar (0)