Macaristan'dan Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliği onayına erteleme

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyelikleri için onaylanması gereken belgelerin 2023'de imzalanacağını açıkladı.

DÜNYA 25.11.2022, 09:32 26.11.2022, 08:07
Macaristan'dan Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliği onayına erteleme

Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğini Türkiye haricinde onaylamayan tek ülke olan Macaristan'dan yeni bir açıklama geldi.

Onay süreci ertelendi

Slovakya'da yapılan Vişegrad Grup Toplantısı'ndan sonra basın toplantısı gerçekleştiren Macaristan Başbakanı Viktor Orban, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyelikleri için onaylanması gereken evrakların 2023 yılının ilk günlerinde imzalanacağını açıkladı.

Macaristan'ın iki ülkenin NATO üyeliğine de destek verdiğini söyleyen Başbakan Orban, parlamentonun üyelikleri onaylayacağını aktardı.

Macaristan hükümeti, Finlandiya ve İsveç'in üyelik sürecine yönelik taslağı Temmuz ayında parlamentoya sunmuş ancak Başbakan Orban'ın partisi Fidesz'in üçte iki çoğunluğu aldığı parlamentoda taslak gündeme alınmamıştı.

Finlandiya Başbakanı Marin, çağrı yapmıştı

11 Kasım'da Finlandiya Başbakanı Sanna Marin, Finlandiya'nın NATO'ya üyelik başvurularını onaylamak için Türkiye ve Macaristan'a çağrı yaparak, "Bütün gözler şimdi Türkiye ve Macaristan'da. Bu ülkelerin başvurularımızı onaylamalarını bekliyoruz. Bunun tercihen er ya da geç gerçekleşmesinin önemli olacağını düşünüyorum" sözlerini kullanmıştı.

Türkiye, geçtiğimiz Haziran ayındaki NATO zirvesinde üyelik başvurusunda bulunan Finlandiya ve İsveç'i veto ediyor. Terör örgütlerini açık bir şekilde destekleyen Kopenhag ve Stockholm'le bir protokol imzalayan Ankara, sözlerin yerine getirilmesini bekliyor.

Yorumlar (0)