Macar Başbakan’dan AB’ye 'Afgan göçmen' tepkisi: Bu bir ihanettir

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Afganistan'dan gelen göç akınına karşı tek başlarına mücadele ettiklerini ifade ederek, Avrupa Birliği’ni ihanet etmekle suçladı. 

DÜNYA 23.09.2021, 10:04
Macar Başbakan’dan AB’ye 'Afgan göçmen' tepkisi: Bu bir ihanettir

Son aylarda, Afganistan'da meydana gelen gelişmelerden sonra birçok ülke, göçmen akınına karşı önlem programı hazırlamıştı. Bunlardan biri olan Macaristan'da Başbakan Orban, AB ülkelerine karşı sarf ettiği sert sözlerle gündeme geldi.

“Bu bir ihanettir”

Çekya Başbakanı Andrej Babiş ile göçmenlerini girişini engellemek amacıyla Macaristan-Sırbistan sınırına çekilen tel örgünün olduğu bölgeyi ziyaret eden Orban, daha sonra gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Önümüzdeki süreçte Afganistan'ı terk edenlerin Macaristan'a girmek isteyeceğini ifade eden Orban, bu sebeple sınırlarda sığınmacı baskısının artacağını öne sürdü.

Ülke sınırına yerleştirilen tel örgülerin güçlü olduğunu belirten Orban, ihtiyaç olması durumunda daha çok insan gücünün bölgeye aktarılacağını belirterek, "Zayıf nokta Brüksel. Çünkü AB, Afganistan'dan gelen kişilerin girişine izin verilmesini istiyor. Bu bir ihanet." şeklinde konuştu.

“Biz tüm Avrupa’yı koruyoruz"

Avrupa'da herkes daha güvenli bir şekilde yaşayabilsin diye binlerce kişinin sınırda çalıştığını ifade eden Orban, "Brüksel ise Avrupalılara ve Macaristan'a ihanet ediyor. Burada, biz bütün Avrupa'yı koruyoruz ve Afganistan'dan buraya insanların getirilmesi planını umarım durdurmayı başarırız." açıklamasını yaptı.

“AB, insan kaçakçılarıyla mücadele etmeli”

Çekya Başbakanı Andrej Babiş de konuya ilişkin açıklamasında, AB'nin, insan kaçakçılarıyla mücadele etmesi ve göçmen akınını Avrupa'nın dışında durdurması gerektiğine dikkat çekti.

Avrupa'da göçmenler konusunda genel duruşun değiştiğini vurgu yapan Babiş, deniz sınırlarının korunmasına da daha çok önem verilmesi gerektiğini aktardı.

Yorumlar (0)