Lukyanov: Ayasofya Türkiye'nin iç meselesidir

Rusya'daki ve Batı'daki tepkilerin aksine ifadeler kullanan Rus uzman Fyodor Lukyanov, Ayasofya'nın Türkiye'nin iç meselesi olduğunu belirtti.

DÜNYA 12.07.2020, 08:57
Lukyanov: Ayasofya Türkiye'nin iç meselesidir

Ayasofya'nın cami statüsüne kavuşmasının önünü açan Danıştay 10. Dairesi kararı ile hemen ardından gelen Cumhurbaşkanlığı kararnamesi, dünyada geniş yankı uyandırdı.

Rusya'daki dinî otoriteler diğer Batı ülkelerinde olduğu gibi, Ayasofya'nın cami statüsüne dönüştürülmesine şiddetle karşı çıkıyor.

Ders gibi cevap

Ancak Valday Uluslararası Tartışma Kulübü Kalkınma ve Destek Fonu Bilimsel Araştırma Direktörü Fyodor Lukyanov, Rusya'nın dinî otoriteleri başta olmak üzere tüm itirazlara ders niteliğinde cevap verdi.

Rus uzman Fyodor Lukyanov, Rus haber ajansı TASS'a verdiği mülakatta, İstanbul'daki Ayasofya'nın camiye dönüştürmesinin, uluslararası alanda Türkiye Cumhuriyeti devleti için kalıcı sonuçlar doğurmayacağını ifade etti.

"Açık konuşmak gerekirse" diye başlayan Rus uzman Fyodor Lukyanov, Türkiye'nin ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın egemen yetkinliği ve egemenlik hakları çerçevesinde gerektiği gibi hareket ettiğini belirterek, Türkiye'nin yetkililerini yine Türkiye'nin kendisinin belirlediğini vurguladı.

Rus uzman Fyodor Lukyanov, Ayasofya kararının ciddi bir siyasi sonucu olacağını düşünmediğini de kaydederek, "Ayasofya, Türkiye'nin iç meselesi" dedi.

Yorumlar (0)