Lufthansa uçağı, Tahran'a uçarken geri çağırıldı!

Lufthansa, Ukrayna uçağının füze ile vurulduğu kanaatinin yerleşmesi üzerine Tahran seferindeki uçağını geri döndürdü ve tüm İran uçuşları askıya aldı.

DÜNYA 10.01.2020, 10:06
Lufthansa uçağı, Tahran'a uçarken geri çağırıldı!

Alman hava yolu firması Lufthansa, LH600 sefer sayılı yolcu uçağının İran'ın başkenti Tahran’a doğru seyir halinde olduğu sırada aldığı kararla Frankfurt'a geri çağırıldığını, İran'a bugün planlanan tüm uçuşların da iptal edildiğini duyurdu.

Lufthansa hava yolu şirketinden yapılan açıklamada, kararın “Tahran Havalimanı'nın çevresindeki değişen güvenlik durumunun yeniden değerlendirilmesi” sonucu alındığı vurgulandı.

Alman hava yolu firması Lufthansa'dan yapılan açıklamada, şirketin, sahadaki durum ile ilgili otoritelerle değerlendirmelere devam ettiği belirtilerek, ayrıntılı bilgilerin elde edildikten sonra gelecek günlerde planlanan uçuşların yapılıp yapılmayacağına dair alınacak kararın açıklanacağı kaydedildi.

Ukrayna uçağının düşmesi tedirginlik yarattı

Ukrayna'nın başkenti Kiev'e gitmek üzere İran'ın başkenti Tahran'da bulunan Tahran İmam Humeyni Uluslararası Havalimanı'ndan kalkan Boeing 737 tipi yolcu uçağı 8 Ocak'ta düşmüş ve 9'u mürettebat olmak üzere 176 kişiden kurtulan olmamıştı. Uçağın düşmesi, İran'ın ABD'nin Irak'taki Ayn el-Esed Hava Üssü'nü balistik füzelerle vurmasından saatler sonra meydana gelmesi, uçağın İran tarafından yanlışlıkla düşürüldüğüne dair açıklamaların yapılması ve düşürüldüğüne dair olduğu iddia edilen görüntülerin yayınlanması hava yolu şirketlerini tedirgin etti.

İranlı yetkililerin, enkaz bölgesine ulaşmadan "uçağın teknik bir arıza nedeniyle düştüğünü" açıklaması ve karakutular bulunduktan sonra söz konusu kutuların verilmeyeceğini açıklaması şüpheleri daha da artırmıştı.

Ukraynalı yetkililer de ilk etapta İran'la aynı fikirde olduklarını duyurmuştu ancak daha sonra kara kutuları bulunan uçağın düşüş sebebinin henüz bilinmediği, üç ayrı senaryo üzerinde durulduğu ifade edilmişti. Senaryolardan ilkinin "motor arızası", ikincisinin "uçak içinde bir patlama", üçüncüsünün ise "dışarıdan vurulma" olduğu açıklanmıştı.

Dillendirilen şüpheler

Basına konuşan birçok Amerikalı yetkili, Amerikan istihbaratının, Ukrayna Hava Yollarına ait Boeing 737 tipi yolcu uçağının İran tarafından fırlatılan füzelerden biriyle düşürüldüğünü değerlendirdiğini iddia etmişti.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve Kanada Başbakanı Justin Trudeau ellerinde Ukrayna uçağının İran'a ait füze ile "sehven" vurulduğuna dair bilgiler ve kanıtlar olduğunu açıklamıştı.

ABD Başkanı Donald Trump ise "Ukrayna uçağının düşmesi ile ilgili içimde kötü bir his var" açıklamasında bulunmuştu.

Amerikan New York Times ise uçağın vurulma anına ait olduğunu iddia ettiği bir video yayınlayarak, uçağa doğru yaklaşan bir nesnenin uçakla çarpışması sırasında ortaya çıkan patlama görüntülerinin bulunduğu videonun söz konusu olaya ait olduğunu ileri sürmüştü.

Yorumlar (0)