Lübnan’da akaryakıt tankeri patladı, 28 ölü: “Beyrut Limanı patlamasından farksız!”

Lübnan’da Akkar şehrinde akaryakıt tankerinin patlaması neticesinde ilk tespitlere göre 79 kişi yaralandı, 28 kişi ise yaşamını yitirdi. Eski Lübnan Başbakanı Saad el-Hariri, patlamanın Beyrut Limanı’ndaki katliamdan farksız olduğunu kaydetti.

DÜNYA 15.08.2021, 10:51 16.08.2021, 09:15
Lübnan’da akaryakıt tankeri patladı, 28 ölü: “Beyrut Limanı patlamasından farksız!”

Lübnan’ın kuzeyinde bir akaryakıt tankerinin patlaması neticesinde ilk tespitlere göre 28 kişi yaşamını yitirdi, 79 kişi ise yaralandı.

Twitter hesabından Lübnan Kızılhaç tarafından yapılmış olan açıklamada, ülkenin kuzeyinde bulunan Akkar bölgesinde bir akaryakıt tankerinin patladığı ve Kızılhaç’a bağlı olan 22 ekibin ise olay yerinden yaralıları ve ölüleri civarda bulunan hastanelere ulaştırmaya çalıştığı ifade edildi.

28 kişi yaşamını yitirdi, 79 kişi yaralandı

İlk tespitlere göre en az 7 kişinin yaralandığı, 28 kişinin ise yaşamını kaybettiği bilgisini aktaran Kızılhaç, ardından ise yaralı sayısının 79’a çıktığını ifade etti.

Ülkenin yerel basını tarafından ise Akkar şehrine bağlı Et-Telil beldesinde gerçekleşen olayda Kızılhaç ekiplerinin yanında sivil savunma ekipleri, İçişleri Bakanlığı’na bağlı İç Güvenlik Güçleri ve ordu birliklerince bölge sakinlerinin yaralıları ve ölülerin taşınmasına yardımcı olduğu kaydedildi.

Eski Lübnan Başbakanı: Beyrut Limanı katliamından farksız

Lübnan’ın eski Başbakanı Saad el-Hariri, sosyal medya hesabı Twitter üzerinden yapmış olduğu açıklamada şunları söyledi:

“Akkar katliamının Beyrut Limanı'nda olan katliamdan farkı yok. Şehitlerimize Allah’tan rahmet, yaralılara ise acil şifalar diliyorum. İki cinayette de eğer insana saygısı olan devlet olsaydı istifasını sunardı. Cumhurbaşkanına dek bu ihmalden sorumlu en son kişiye dek. Bardak doldu artık. Lübnanlıların güvenlikleri ve yaşamı bütün önceliklerin başında gelmeli.” dedi.

Hristiyan Özgür Yurtsever Hareketi Genel Başkanı Cibran Basil ise sosyal medya hesabı Twitter üzerinden yapmış olduğu açıklamada, “Kalplerimiz bu gece Et-Telil ve Akkar halkıyladır. Yaralılara acil şifalar diliyor, şehitlerimizi rahmetle anıyoruz.” dedi.

Lübnan’da akaryakıt krizi

Ülkede devlet tarafından son 30 senenin en büyük ekonomik krizi yaşanırken, günlük olarak tüketimi yapılan 12 milyon litrelik akaryakıtın sübvansesi Merkez Bankası üzerinden sağlanıyordu.

Merkez Bankası tarafından yapılmış olan yazılı paylaşımda, 12 Ağustos itibarıyla uygulanacak şekilde akaryakıta sağlanacak olan döviz kredilerinin resmi kur yerine karaborsa üzerinden hesaplanacağı ve böylece akaryakıttaki sübvansiyonun ise kaldırılacağı ifade edilmişti.

Yapılan açıklamada ayrıca piyasaya sürülecek olan akaryakıt fiyatının Enerji Bakanlığı’nca belirleneceği ifade edilmişti.

Enerji Bakanlığı’nın sübvansiyonun kalkmasına karşın eski fiyatı devam ettirmesi sebebiyle ülkede bulunan akaryakıt istasyonlarının hemen hemen bütün pompalar kapalı tutuldu.

Ülkedeki ordu, Merkez Bankası’nın akaryakıta dair sübvansiyonu kaldırma kararı sonrası yeni fiyatlar belirlenmediğinden dolayı pompaları kapalı olan akaryakıt istasyonlarına dün baskınlar yapıp on binlerce litrelik mazot ve benzine el koymuştu.

Yorumlar (0)