Lübnan ordusundan halka çağrı: “Beyrut’taki silahlı kişiler sorgusuz sualsiz vurulacak!” 

Lübnan ordusu, Şii Emel Hareketi ve Hizbullah destekçileri tarafından üzerlerine ateş açılmasının ardından başkentteki çatışma bölgelerinin tüm sokaklarının boşaltılması, ellerinde silah bulunan kişilerin sorgusuz sualsiz vurulacağını açıkladı. 

DÜNYA 14.10.2021, 14:37 16.10.2021, 11:05
Lübnan ordusundan halka çağrı: “Beyrut’taki silahlı kişiler sorgusuz sualsiz vurulacak!” 

Lübnan ordusu tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre Beyrut Adalet Sarayı önüne yürüyen göstericilerin üzerine, et-Tayyuna Badaro bölgesinde ateş açıldı. Şii Emel Hareketi ve Hizbullah örgütleri destekçilerinin açtığı bildirilen ateşte ordu, birliklerin bölgede kontrolü sağlamaya çalıştığını aktardı. 

Ordu, sokağa indi 

Lübnan ordusunun sokaklara indiği ve ateş açan destekçilerin yakalanması için çalışmaların yapıldığı belirtilirken bölgede çok sayıda ordu aracının devriye attığı görüldü. Ordu, Beyrut’ta özellikle çatışma bölgesi başta olmak üzere sokakların boşaltılması yönünde talimat verdi. 

“Silahlı kişiler vurulacak” 

Lübnan ordusundan yapılan yazılı açıklamaya göre başkent sokaklarında görülen silahlı kişiler, sorgusuz sualsiz vurulacak.  



Başbakan, sükunet çağrısında bulundu 

Lübnan Başbakanı Necib Mikati, konu hakkında yazılı bir açıklama yaparak Beyrutlu vatandaşları sükunete davet etti: “Her ne sebeple olursa olsun fitnenin peşinden gidilmemesini rica ediyorum.”  

Bölgede kontrolü sağlamaya çalışan Lübnan Silahlı Kuvvetleri sayesinde bölgedeki gelişmeleri yakından takip ettiğini ifade eden Mikati, Şii Emel Hareketi Lideri olan Meclis Başkanı Nebih Berri ile sık sık iletişim içerisinde olduklarını aktardı. 

4 kişinin öldüğü saptandı 

Hizbullah destekçileri tarafından düzenlenen gösteride açılan ateşte 4 kişinin öldüğü ve 7 kişinin de yaralandığı bildirildi. Saldırıyı üstlenen Hizbullah, protestoculara, apartmanların çatılarından ateş açıldığını doğruladı ve destekçilerine de itidal çağrısında bulundu. 



Beyrut Limanı patlaması 

Tarihe “Beyrut Limanı patlaması” olarak geçen 4 Ağustos 2020’deki patlamada, yanıcı ve patlayıcı maddelerin bulunduğu bir depoda önce yangın çıkmış sonrasında da tüm kentteki camların kırılmasına sebep olan güçlü bir patlama meydana gelmişti. Patlamada, 200’den fazla kişi hayatını kaybetmiş ve 6 binden fazla kişi de yaralanmıştı. Patlamanın büyük boyutlu olmasının sebebiyle 300 binden fazla kişi, Beyrut’taki evlerini terk etmek zorunda kalmıştı. Bu patlamanın ardından Lübnanlıların yaraları hala sarılamadı ve ülkedeki ekonomik çöküş ise tedavi edilemedi. O günden bu güne ülkede akaryakıt ve elektrik krizlerinin yanı sıra sağlık alanında da büyük krizler yaşandı.  



Şii eski bakanlar, Hakim Bitar’ı fitnecilikle suçluyor 

Şii Emel Hareketi milletvekillerinden Gazi Zuaytir ve Ali Hasan Halil’in avukatları, Beyrut Limanı patlaması soruşturmasını yürüten Hakim Bitar’ı “halklar arasında fitne çıkarmak” ifadesiyle suçlayarak kendisinin görevden alınmasını istedi. Bitar hakkında açılan davada gerekçe ise Şii eski bakanlar Zuaytir ve Halil hakkında Bitar’ın, suçlamaları dile getirmesi. Davayı açan avukatlara göre ise Bitar, Şii bakanlar hakkında asılsız iddialar uydurarak halkın arasına fitne sokmak istiyor. Bunun üzerine Hizbullah ve Şii Emel Hareketi mensupları, Hakim Bitar’ın yerine başkasının atanmasını isteyerek dilekçelerini mahkemeye gönderdiler.

Yorumlar (0)