Lübnan'daki gösterilerin maliyeti ağır

Lübnan'da yapılan hükümet karşıtı gösterilerde bankaların ve yerel işletmelerin kapalı olması ülke ekonomisini ağır şekilde etkiledi.

DÜNYA 25.10.2019, 15:46
Lübnan'daki gösterilerin maliyeti ağır

Lübnan'da hükümet karşıtı gösteriler nedeniyle bankaların ve yerel işletmelerin faal olmaması ülke ekonomisinde yaklaşık 1 milyar dolar zarar meydana getirdi.

AA muhabirine ülkedeki ekonomik durumuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Lübnan Eski Ekonomi ve Ticaret Bakanları, ülkede 17 Ekim'den beri süren gösterilerin ülke ekonomisine yaklaşık 1 milyar dolar maliyeti olduğunu söylerken, köklü çözümler bekleyen halk karşısında yönetimin istifaya direnip çözüm sunmaması durumunun ekonomik krizi daha da derinleştireceğini ifade ediyor.

Eski Ekonomi ve Ticaret Bakanı Raid Huri, ülkede yaşanan protesto gösterilerinin günlük maliyetinin yaklaşık 138 milyon dolar olduğunu belirtti.

Huri, ekonominin duraksaması ve ekonomiye duyulan güvenin azalmasının sonucunda geçtiğimiz hafta hazine bonolarında yüzde 4 civarında düşüş olduğunu kaydetti.

Bankaların açılması sonrasında bazı mevduat hesaplarının çekilmesi ve hesapların Lübnan lirasından dolara çevrilmesinin en tehlikeli durum olacağı uyarısında bulunan Huri, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Merkez Bankası dâhil bankalarda kayda değer bir dolar likiditesi olmadığından mevduat kaybetme gibi bir lüksümüz yok. Bu durumun bankaların kapalı olmasının nedenlerinden biri olduğunu düşünüyorum."

"Başka seçenek olmadan hükümetin istifa etmesi belirsizlik yaratır"

Hükümetin istifa etmesi ve boşluğun oluşmasıyla ilgili olarak Huri, "48 saat içinde bir seçenek olmadan hükümetin istifa etmesi, ekonomik ve finansal anlamda bir belirsizliğe girmek demektir." şeklinde konuştu.

Lübnan Eski Ekonomi ve Ticaret Bakanlarından Alain Hakim de Lübnan ekonomisinin çok zarar gördüğünü ifade ederek, gösteriler nedeniyle tüketimin azalması ve kapalı olan işletmeler nedeniyle günlük ekonomik kazancın 120-200 milyon dolardan 80-85 milyon dolara düştüğünü aktardı.

Piyasalar açıldığında bazı zararların telafisinin mümkün olduğunu, bununla birlikte tüketimin de artacağını belirten Hakim, yetkililerin ekonomiye duyulan güvene de dikkat etmesi gerektiğinin altını çizdi.

Hakim, iki milyon eylemcinin sokaklara dökülmesi üzerine mevcut hükümete güvenin kalmadığını ifade ederek, güven faktörünün devlet ve uluslararası ekonomik ve finans merkezleri ilişkilerinde en önemli faktör olduğunu savundu.

Eski Ekonomi ve Ticaret Bakanlarından Nicholas Nahas ise devam eden eylemlerin ekonomik maliyetinin son derece ağır olduğunu söyledi.

"Eylemler başlamadan önce de Lübnan'da ciddi bir ekonomik kriz ve beraberinde likidite sıkıntısı yaşanıyordu." diyen Nahas, "Likidite krizi ciddiye alınmazsa, gösterilerin ardından daha hızlı ilerleyen bir krizle karşı karşıya kalabiliriz." değerlendirmesini yaptı.

"Halkın sesine kulak verilmeli"

Krizin çözümüyle ilgili olarak da Nahas, halkın sesine kulak verilmesi, farklı siyasi oluşumlara gidilmesi, ekonomik krizle baş edebilecek bir yönetim mekanizmasının oluşturulması gerektiğini kaydetti.

2015'ten beri bu çapta bir gösteri olmamıştı

Lübnanlılar, hükümetin iletişime ve özellikle sosyal iletişim platformu olan WhatsApp uygulamasına vergi getirme girişimine tepki olarak 17 Ekim Perşembe günü sokaklara dökülmüştü.

İletişim Bakanı Muhammed Şukayr'ın, WhatsApp uygulamasına yönelik vergilendirme kararından dönüldüğünü açıklamasına karşın ülke geneline yayılan eylemler dinmedi.

Lübnan'da 2015'te çöp krizi nedeniyle patlak veren gösterilerden sonra ilk defa bu çapta protestolar yaşandığı belirtiliyor.

Yorumlar (0)