Lübnan'da yeni protesto dalgası

Lübnan'da Hizbullah ve siyasi müttefiklerini temsil ettiği gerekçesiyle yeni hükümeti reddeden göstericiler ile güvenlik güçleri arasında arbede çıktı.

DÜNYA 23.01.2020, 06:59
Lübnan'da yeni protesto dalgası

Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta, bu kez de Hassan Diyab başbakanlığında kurulan yeni hükümete tepki için düzenlenen protesto gösterilerinde, güvenlik güçleriyle eylemciler arasında arbede yaşandı.

Lübnan Meclis binası yakınlarında toplanan göstericiler, Hizbullah ve siyasi müttefiklerinin desteğiyle kurulan Hassan Diyab hükümetini protesto etti.

Güvenlik güçleri, eylemcileri göz yaşartıcı gaz kullanarak dağıtmaya çalıştı. Göstericiler ise taş atarak karşılık verdi. Taraflar arasında zaman zaman da yakın arbede çıktı.

Gösteriler hızlanıyor ve yayılıyor

Lübnan'da protesto gösterileri üzerine 29 Ekim'de istifa eden hükümetin yerine dün, Şii Hizbullah örgütü ve siyasi müttefiklerinin desteğiyle öne çıkan Hassan Diyab başbakanlığında yeni hükümet kurulmuştu.

Yeni hükümetin kurulmasının hemen ardından Lübnan'ın başkenti Beyrut'un merkezindeki Meclis binasının önünde yüzlerce kişi toplanmıştı. Beyrut ve diğer bazı şehirlerde de protesto gösterisi düzenleyen eylemciler, yolları kapatmıştı. 

Lübnan'da ekonomik kriz ve hükümetin vergi politikalarına karşı düzenlenen gösteriler üzerine Başbakan Saad el-Hariri, 29 Ekim 2019 tarihinde istifa etmiş ancak yeni hükümet kuruluncaya kadar başbakanlık görevini sürdürmüştü.

Amaçlarına ulaşan ve Saad el-Hariri'yi istifa ettiren protestocular bu kez de Hizbullah ve siyasi müttefiklerini temsil ettiği gerekçesiyle yeni kabineyi kabul etmiyor.

Yorumlar (0)