Lübnan'da sert müdahale: 35 yaralı!

Lübnan'da protestocularla güvenlik güçleri arasındaki gerginlik sonucu 35 kişi yaralandı.

DÜNYA 16.01.2020, 08:21 16.01.2020, 10:32

Lübnan'ın başkent Beyrut'ta güvenlik güçleri ile göstericiler arasında yaşanan gerginlik sonucu 35 kişi yaralandı.

Lübnan'da, başkent Beyrut'un Korneş Mezraa bölgesinde toplanan Lübnanlı protestocular, önceki gece düzenlenen gösterilerde "taşkınlık çıkardıkları" gerekçesiyle gözaltına alınanların salı verilmesi isteğiyle yolları kapattı.

Lübnan'da 1975-1990 yılları arasında yaşanan iç savaştan sonra yönetimi paylaşan mezhep eksenli siyasi gruplara tepkilerini dile getirmek için "mezhepçiliğe hayır" ve "barışçıl devrim" şeklinde sloganlar atan göstericilere güvenlik güçleri müdahale etti.

Lübnan güvenlik güçleri, biber gazı kullanarak dağıttığı göstericilerden 20 kişiyi gözaltına aldı. Kullanılan biber gazından etkilenen çok sayıda gösterici ise boğulma tehlikesi geçirdi.

Lübnan Kızılhaç Örgütü de sosyal medya hesabından açıklama yaparak, güvenlik güçleri ile protestocular arasında gerginliğin yaşandığı başkent Beyrut'un Korneş Mezraa bölgesinde yaralanan 35 kişinin yakın hastanelere nakledildiğini kaydetti.

Saldıranlar hariç salıverilecek

Bu arada, Temyiz Mahkemesi Başsavcısı Gassan Uveydat da bir televizyon kanalına açıklama yaparak, güvenlik güçlerine saldırdığı kesinleşenler dışındakilerin serbest bırakılacağını duyurdu.

Başkent Beyrut'ta 14 Ocak'ta yönetim karşıtı protesto gösterileri sırasında güvenlik güçlerine taş ve havai fişeklerle saldırmanın yanı sıra bankaların şubelerine zarar verdikleri gerekçesiyle gözaltına alından 59 kişi, Korneş Mezraa bölgesindeki İç Güvenlik Güçleri karargahında gözaltında tutuluyor.

Ekonomik kriz ve hükümetin vergi politikaları sebebiyle 29 Ekim 2019 tarihinde istifa eden Başbakan Saad Hariri, yeni hükümet kurulana kadar görevini sürdürüyor.

Şii Hizbullah örgütü ve siyasi müttefiklerinin destekleri sonucu 19 Aralık 2019 tarihinde hükümeti kurma görevini alan Hassan Diyab, halkın talep ettiği teknokratlardan oluşan küçültülmüş kabineyi oluşturma konusunda henüz yol katedemedi.

Lübnanlı eylemciler, "ekonomik krizin günden güne kötüye gittiği ve siyasi güçlerin çözüm üretmek yerine parti çıkarlarını ön planda tuttuğu" gerekçesiyle pazartesi günü itibarıyla yol kapatma eylemlerini yeniden başlatmıştı.

Protestocular dün de öğle saatlerinden itibaren başkent Beyrut ve diğer bölgelerinde ana yolları kapatma eylemlerini gece saatlerine kadar devam ettirdi.

Yorumlar (0)