Londra'ya giden Trump'a seçim uyarısı!

ABD Başkanı Trump, NATO zirvesi için Londra'ya gidiyor. Trump, Birleşik Krallık'ta yapılacak seçimlere müdahale etmemesi için Başbakan Johnson tarafından uyarı aldı.

DÜNYA 02.12.2019, 10:09
Londra'ya giden Trump'a seçim uyarısı!

ABD Başkanı Donald Trump, NATO liderlerinin Birleşik Krallık'ın başkenti Londra'da düzenlenecek zirvesi için yola çıkıyor. Trump'ın bu ziyareti, 12 Aralık'ta Birleşik Krallık'ta düzenlenecek erken genel seçimler öncesinde ülke liderleri arasında büyük panik yarattı. 

Başkan Trump, 2016 yılından beri Birleşik Krallık'ın Avrupa Birliği'nden (AB) çıkışını destekler nitelikte açıklamalarda bulunuyordu ve ülkenin bazı siyasi liderlerini açıktan eleştirirken bir başka kısmına ise seçimlerde destek açıklaması yapıyordu. 

Johnson, Trump'ı uyardı


Birleşik Krallık Başbakanı Johnson ve ABD Başkanı Trump

12 Aralık seçimlerinden önce yapılan anketlerde önde gözüken Başbakan Johnson, vatandaşlarından tepki çekmemek ve oy kaybetmemek adına ABD Başkanı'nı seçimlere dair herhangi bir yorum yapmaması konusunda uyardı.

Trump, Ekim ayında yaptığı bazı açıklamalarda Birleşik Krallık'ın 12 Aralık seçimlerine dair tartışılacak yorumlarda bulunmuştu. Yakın zamanda İngiliz siyasetçi Nigel Farage'ın ve Başbakan Boris Johnson'un bir "seçim ittifakı kurması" gerektiğini söyleyen Trump, İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn için ise "Seçilirse çok kötü olur" şeklinde konuşmuştu.

"Başkan Trump kesinlikle farkında"

Çarşamba günü Londra'da basının önüne çıkması beklenen Donald Trump'ın 12 Aralık seçimlerine dair sorulara ne cevap vereceği merak ediliyor. Reuters'e açıklama yapan bir Beyaz Saray yetkilisi, Başkan Trump'ın herhangi bir ülkenin seçimlerine yeniden yorum yapmaması gerektiğinin "kesinlikle farkında olduğunu" belirtti.

NATO üyesi ülke liderleriyle görüşecek

Başkan Trump, Londra'da düzenlenen zirvede Alman Şansölyesi Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile birebir görüşmeler gerçekleştirecek ve NATO üyesi birçok ülkenin temsilcileriyle gayriresmi görüşmelerde bulunacak. ABD yetkilileri, İttifak üyelerinin yaptığı katkıyı artıracaklarına yönelik açıklamalarından sonra zirveyi bir "kutlama" olarak görüyor.

ABD Başkanı Trump, NATO zirvesinde müttefiklerinden Çin'e karşı ortak bir irade gösterilmesini talep edecek. Bir süredir ticaret savaşında bulunan iki ülke arasında uzlaşı için çeşitli görüşmeler düzenlense de ABD Başkanı Çin'i "genişlemeci politikalar izlemek" ile suçluyor.

Yorumlar (0)