Londra büyüklüğünde bir buz dağı koptu

Antarktika'da yer alan Brunt Buz Sahanlığı’ndan, 1.550 kilometrekarelik bir buz dağı koptu.

DÜNYA 25.01.2023, 19:23
Londra büyüklüğünde bir buz dağı koptu

Antarktika'da araştırmalarda bulunan İngiltere merkezli bilim kuruluşu BAS (British Antarctic Survey) tarafından gerçekleştirilen açıklama doğrultusunda, son birkaç sene içinde buz sahanlığı boyunca doğal olarak gelişen ve genişleyen çatlak, buz dağının koparak ayrılmasına sebep oldu.

Londra büyüklüğünde olduğu belirtilen buz dağının ayrılışı, 'Chasm-1' olarak isimlendirilen çatlağın buz sahanlığı boyunca tümüyle genişlemesi neticesinde yaşandı.



"İklim kriziyle hiçbir ilgisi yok"


British Antarctic Survey Direktörü Prof. Dr. Dame Jane Francis tarafından gerçekleştirilen açıklamada, buz dağının ayrılması, Brunt Buz Sahanlığı'nın doğal olan hareketlerinin bir parçası olarak gösterildi.

Francis, "Yaşanılanların iklim kriziyle hiçbir ilgisi yok. Operasyon ekibimiz ve buz bilimcilerimiz bunun olmasını bekliyordu. Buz sahanlığındaki ölçümler günde birkaç defa, bütün istasyonu kapsayan yüksek haysiyete sahip GPS sistemleri ile yapılıyordu. Bahse konu ölçümlerle, buz sahanlığındaki hareketleri ve bozulmaları görüyor, aynı zamanda NASA, ESA ve Alman uydusu TerraSAR-X’ten gelen görsellerle de kıyaslama yapıyorduk." şeklinde konuştu.

Brunt Buz Sahanlığı'ndaki BAS Halley Araştırma İstasyonu'nda görev yapan ve kıta sahanlığındaki hareketleri gözlemleyen buz bilimciler, araştırma istasyonunun yaşanan son hadiseden etkilenmediğini kaydetti. Diğer taraftan, Brunt Buz Sahanlığı'nın yapısındaki karmaşıklık sebebiyle son kopuşun etkilerinin an itibarıyla belirsiz olduğu öğrenildi. Chasm-1’deki çatlak 2016 senesinde genişlemeye başladığında British Antarctic Survey’in önlem maksadıyla Halley Araştırma Merkezi’ni, çatlaktan yaklaşık olarak 23 kilometre uzaktaki bir noktaya taşıdığı anımsatıldı. 



21 personel aktif olarak görev yapıyor


2017 senesinden beri BAS personelleri Antarktika’ya yalnızca yaz aylarında sevk ediliyor. Enerji tedarikini korumak ve tesisin kış süresinde bilimsel operasyonlarına devam edebilmesini sağlamak maksadıyla merkezde 21 personel halihazırda aktif olarak çalışıyor.

2012 senesinde uydu gözlemleri neticesinde Chasm-1 çatlağındaki ilk sinyaller alınmıştı. Chasm-1, 2015 senesine değin büyümesini sürdürmüş ve geçtiğimiz aralık ayına gelindiğinde buz sahanlığının tamamında genişlemişti.

Yorumlar (0)