Litvanya duyurdu: Artık Rus gazı yok!

Rusya'dan gaz alımını durduran ilk ülke olan Litvanya, "Rusya'nın enerji şantajı ve Ukrayna işgali, bu kararda etkili oldu. Biz yaptıysak, diğer Avrupa ülkeleri de bunu yapabilir." açıklamasını yaptı.

DÜNYA 02.04.2022, 23:37 Hakan Öksüz
Litvanya duyurdu: Artık Rus gazı yok!

Litvanya, Nisan ayı itibarıyla Rusya’dan doğal gaz almayacaklarını duyurdu. Litvanya Enerji Bakanı Dainius Kreivys, bu kararı, "Litvanya’nın enerji tarihinde dönüm noktası" olarak tanımladı.

Rusya'nın Ukrayna topraklarını bombalayarak başlattığı savaşın 38'inci günü geride kaldı. Rusya'ya yönelik yaptırımlar her geçen gün artıyor. Önceki günlerde savaşa ilişkin açıklama yapan ABD Başkanı Joe Biden, Rusya'nın izole edilmesi gerektiğini bildirmişti. Rusya'dan gaz almayı bırakacak ilk ülke merak ediliyordu. Bu konuyla ilgili adım atan Litvanya, Nisan ayı itibarıyla Rus gazını almayı bıraktıklarını duyurdu.

"Diğer Avrupa ülkeleri de bu kararı alabilmeli"

Twitter'dan açıklamada bulunan Litvanya Cumhurbaşkanı Gitanas Nauseda, "Artık Rus gazı almayacağız. Nisan ayıyla birlikte bu uygulama başladı. Yıllar önce başlattığımız tutarlı politikalar olmasa, bu kararı alamazdık. Avrupa'daki diğer ülkelerin de tıpkı bizim gibi bu kararı alabileceğine inanıyorum. Bu karar, enerji tarihimizde bir dönüm noktası olacak." ifadelerini kullandı.

Rusya'nın şantajına boyun eğmedik"

Konuya ilişkin açıklamada bulunan Litvanya Enerji Bakanlığı, "Rusya'nın, kendi politikalarına karşı çıkan ülkelere yönelik yaptığı enerji şantajı, bu kararın alınmasında etkili olmuştur. Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ve tehditvari tutumu nedeniyle, Nisan ayı itibarıyla Rus gazı alımı durdurulmuştur." ifadelerini kullandı.

Litvanya'nın doğal gaz ihtiyacı nasıl karşılanacak?

Litvanya'nın gaz ihtiyacının sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ile sağlandığı belirtildi. İlerleyen aylarda hangi ülkelerden doğal gaz alınacağı ve söz konusu gazın hangi yollardan ülkeye sokulacağı üzerine çalışma yapıldığı kaydedildi. Bu çalışmanın Klaipedos Nafta şirketi ile ortak şekilde yürütüldüğü aktarıldı. Gerekmesi halinde 1 Mayıs tarihinden itibaren Polonya üzerinden doğal gaz akışının sağlanabileceği ifade edildi.

Yorumlar (0)