"Lisede derse girsem armut karikatürünü gösterirdim"

Fransa'nın eski Eğitim Bakanı Luc Ferry, Hz. Muhammed'e yönelik hakaret içerikli karikatürleri "iğrenç" olarak nitelendirdi.

DÜNYA 03.11.2020, 16:46 04.11.2020, 17:51
"Lisede derse girsem armut karikatürünü gösterirdim"

Bir dönem Fransa'nın Eğitim Bakanlığını yapan felsefe öğretmeni Luc Ferry, Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo karikatüristleri tarafından üretilen Hz. Muhammed'e hakaret içerikli karikatürlere "iğrenç" dedi ve öğretmen Samuel Paty'nin öldürülmesine çok üzüldüğünü ancak bu gibi karikatürlerin derste gösterilmemesi gerektiğini kaydetti.

"Bugün lise son sınıfların dersine girsem, konumuz ifade özgürlüğü olsa Kral Louis Philippe'in armut şeklinde tasvir edilmiş karikatürlerini gösterirdim" diyen eski bakan Luc Ferry, Kral Louis Philippe'in armut şeklinde çizilen karikatürünün o dönem "skandal" denilerek büyük tepki gördüğünü hatırlattı.

Charlie Hebdo'nun Hz. Muhammed'e dair hakaret içeren çirkin karikatürlerini de değerlendiren Luc Ferry, söz konusu karikatürlerin pornografi sınırında olduğunu belirtti ve "İğrenç olan bu şeyleri göstermek zorunda mıyız?" diye sordu.

Hakaretin bir ifade özgürlüğü olmadığını, ifade özgürlüğünü savunmak için de insanlara hakaret edilmemesi gerektiğini kaydeden Luc Ferry, şu yorumu yaptı:

"Bir derste Charlie Hebdo'nun o iğrenç karikatürlerini gösteriyorsanız, sadece Hz. Muhammed'le ilgili olanların değil, Hristiyanlığı ve Yahudiliği eleştiren, Hz. İsa ile Hz. Musa'nın karikatürlerinin de yapılması ve gösterilebilmesi anlamına gelir. Bu iğrenç şeyleri de göstermek zorunda değiliz."

Macron hükümetinin terörle mücadele hususunda yanlış yere odaklandığının altını çizen Luc Ferry, öfke, nefret ve kinin sosyal medyada yayıldığını, "bir delinin" çıkıp bir öğretmeni öldürdüğünü belirterek, hükümetin gündeminde bulunan "İslamcı ayrılıkçı" yasa tasarısına hiç gerek olmadığını çünkü böyle bir sorunun bulunmadığını dile getirdi. Luc Ferry, öğretmen Samuel Paty'nin öldürülmesinin sebebinin "İslamcı ayrılıkçılık" olmadığını kaydetti.

16 Ekim'de Hazreti Muhammed'e hakaret içeren Charlie Hebdo karikatürlerini derste öğrencilerine gösteren Samuel Paty isimli bir öğretmen boğazı kesilerek öldürülmüş, ardından Fransa'daki Müslüman dernek ve STK'lara baskınlar artmıştı.

Yorumlar (0)