Liderler Prag’da bir araya geliyor! Beklenen toplantı ilk kez düzenlenecek

Avrupa kıtasında yer alan ülkelerin liderleri ilk defa gerçekleştirilecek olan Avrupa Siyasi Topluluğu (AST) görüşmesinde Çekya'nın başkenti Prag'da toplantı düzenleyecek.

DÜNYA 05.10.2022, 10:41
Liderler Prag’da bir araya geliyor! Beklenen toplantı ilk kez düzenlenecek

6 Ekim günü düzenlenecek olan görüşme Prag'da gerçekleştirilecek. 27 Avrupa Birliği (AB) ülkesinin haricinde 17 AB mensubu olmayan Avrupa ülkesinin de çağırıldığı görüşmeye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılım sağlaması bekleniyor.

Birden fazla ülke katılım sağlayacak

Türkiye ve AB ülkeleri haricinde davetli ülkeler içerisinde İsviçre, Sırbistan, Kuzey Makedonya, Karadağ, Moldova, Lihtenştayn, Kosova, İzlanda, Gürcistan, Bosna Hersek, Azerbaycan, Ermenistan, Arnavutluk, Ukrayna, Norveç ve İngiltere’de bulunuyor.

Avrupa Siyasi Topluluğu nedir?

AST düşüncesini mayıs ayında ilk defa Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ortaya atmıştı. Macron'un bu çağrısı, Avrupa'da AB'den daha fazla bir yer kaplayacak olan siyasi oluşumun faaliyete alınmasını hedefliyor.

Bu sistem farklı bir uluslararası kuruluş olarak sisteme alınmayacak. Bu durumun aksine "siyasi tartışma platformu" şeklinde hizmet sağlaması planlanıyor. Bu yeni sistemler beraber Rusya'nın saldırısının ardından Ukrayna'da görülmeye başlanan savaşın etkileri, Avrupa bölgesinde istikrar, güvenlik, altyapı, yatırımlar, ulaştırma, ticaret, ekonomi, enerji ve istikrar güvenlik ve istikrar gibi birden fazla hususun masaya yatırılması hedefleniyor.

Toplantıda birçok başlık üzerinde durulacak

Yeni birlikteliğin 6 ay içerisinde bir defa olmak üzere liderler seviyesinde bir araya gelmesi bekleniyor. AST'nin Prag'da düzenleyeceği ilk görüşmeye Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'in ise video konferans üzerinden katılım sağlaması bekleniyor.

Öğlen saatlerinde toplantı için bir araya gelecek olan liderler daha sonra yuvarlak masa görüşmeleri sağlayacak. Yuvarlak masa görüşmelerinde güvenlik ve barış, ilkim ve enerji, ulaşım ve göç, ekonomik durum başlıklarında düzenlenme yapılması planlanıyor.

Liderlerin Prag’da ikili konuşmalar gerçekleştirmesi, görüşmeler ve toplantıların sonrasında akşam yemeği ile beraber kapanış toplantısı düzenlenmesi öngörülüyor.

İlk toplantının ardından resmi bir beyanname yayınlanması ya da resmi kararlar verilmesi beklenmiyor.

Yorumlar (0)