Libya ve IMF arasında “Madde 4 Görüşmeleri” tekrar başlıyor

Libya ve Uluslararası Para Fonu, Libya ekonomisini inceleyen ve bu ülke ile ilgili teklifler vermek üzere Tunus'ta "Madde 4 Görüşmelerine" tekrar başladı.

DÜNYA 12.03.2023, 15:15 13.03.2023, 12:11
Libya ve IMF arasında “Madde 4 Görüşmeleri” tekrar başlıyor

Libya Merkez Bankası tarafından gerçekleştirilen yazılı bilgilendirmede, "güvenlik gerekçesiyle" 2013 senesinde durdurulan Libya ekonomisine dair dördüncü madde konsültasyonunun tekrar başladığı ve yeni hafta ile beraber süresince devam edeceği ifade edildi. Görüşmelerin, Libya ile IMF heyetine bağlı bakanlıklar ve kurumlar arasında gerçekleştireceği aktarıldı.

IMF, üyeliğin sürdürülmesine rağmen 2013 senesinde güvenlik, savaş ve devrim durumları sebebiyle Libya ile temasları askıya almıştı.

4. Madde Konsültasyonu nedir?

IMF'nin kuruluş anlaşmasına göre, her üye ülkenin 4. Madde Konsültasyon Çalışması kapsamında düzenli kontrol edilmesi gerekiyor.

IMF, mensup ülkelerin ekonomi idarecilerine yol gösterici olabilmek ve uluslararası finansal sistem üstünde gözetim vazifesini yerine getirmek düşüncesiyle her üyenin ekonomik gelişmelerine dair (genellikle yılda bir kez) detaylı gözden geçirme faaliyetlerinde bulunuyor.

Söz konusu faaliyetlerinde, IMF Kuruluş Anlaşması'nın dördüncü maddesi çerçevesinde yapıldığından "Madde 4 Görüşmeleri" şeklinde isimlendiriliyor.

Yorumlar (0)