Libya siyaseti alev alev! Temsilciler Meclisi'ni ateşe verdiler!

Libya'nın doğusundaki Tobruk kentinde bulunan Temsilciler Meclisi önünde toplanan protestocu bir grup, binayı ateşe verdi.

DÜNYA 01.07.2022, 23:20 Hakan Öksüz
Libya siyaseti alev alev! Temsilciler Meclisi'ni ateşe verdiler!

Libya'nın Tobruk kentinde yaşanan şiddet olayları, ülkenin gündemine oturdu. Sosyal medya üzerinden organize olan protestocular, bugün Temsilciler Meclisi önünde eylem yapacaklarını duyurmuştu. Ülkenin diğer kentlerinde yaşayan kişileri de sivil itaatsizlik eylemleri yapmaya davet eden göstericiler, Tobruk şehrindeki Temsilciler Meclisi binasının önüne geldi.

Meclis binasını bastılar!

Libya'da olağanüstü hal ilan edilmesini talep eden göstericiler, bir süre boyunca Temsilciler Meclisi önünde sloganlar attı. Daha sonra meclis binasını basmaya karar veren eylemciler, şiddetin dozunu artırdı. Temsilciler Meclisine baskın yapan göstericiler, binayı ateşe verdi. Ülkedeki basın organları, olayların patlak verdiği bölgeden canlı yayınlar yapmaya başladı. 

Libya'da neler oluyor?

Peki Libya'daki göstericilerin isyan etmesine yol açan olaylar zinciri, bu noktaya nasıl evrildi? 2020 yılının kasım ayında düzenlenen Libya Siyasi Diyalog Forumu, ülkedeki seçimlerin 24 Aralık 2021 tarihinde gerçekleştirilmesi kararını almıştı. Muhaliflerin dört gözle beklediği devlet başkanlığı ve parlamento seçimleri, ülkede yaşanan olaylardan dolayı ertelenmek zorunda kalmıştı.

Tobruk'ta bulunan Temsilciler Meclisi, bu yıl 10 Şubat'ta Fethi Başağa'yı başbakanlık koltuğuna getirmişti. Fethi Başağa'nın başbakan olarak seçildiği oturumda, ülkenin batısında bulunan vekillerin çoğu yer almamıştı. Muhalifler bu karara isyan etmiş, Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe ise "Temsilciler Meclisi, Cenevre Anlaşması'nın hükümlerini yok sayıyor. Görevimi atanmış değil, seçilmiş bir başbakana devredeceğim." demişti.

Yorumlar (0)