Libya krizine Cezayir arabulucu olmak istiyor!

Cezayir Cumhurbaşkanı Tebbun, Libya'da ateşkes için arabulucu olmaya hazır olduklarını açıkladı.

DÜNYA 20.02.2020, 11:16
Libya krizine Cezayir arabulucu olmak istiyor!

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun, Libya'da yaşanan çatışmaları sonlandırmak için arabulucu olmaya hazır olduklarını açıkladı.

Fransız Le Figaro gazetesine konuşan Tebbun, "Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) tarafından yetkilendirilirsek, samimi, güvenilir ve tüm Libya kabileleri tarafından kabul edilen bir arabulucu olarak Libya'da hızla barış ortamı oluşturabiliriz" diye konuştu.

Libya'da neler oluyor?

Libya'nın eski lideri Muammer Kaddafi'nin 2011 yılında devrilmesinden sonra ülkede başlayan iç savaşta hiçbir taraf tüm ülke tarafından tanınan bir yönetim oluşturamadı. BM tarafından tanınan ve uluslararası meşruiyeti olan Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) yasal olarak göreve gelmiş olan hükümet olduğunu savunurken darbeci general Halife Hafter'in Libya Ulusal Ordusu, UMH'yi devirerek ülkenin başına geçmek istiyor.

UMH Başbakanı Fayiz es Serrac, Çarşamba günü yaptığı açıklamada BM'nin ateşkes görüşmelerinin yeniden harekete geçmesini umduğunu söylemişti. UMH, Hafter güçlerinin başkent Trablus'un doğusunu bombalaması üzerine ateşkes masasından kalkmıştı ve ancak Hafter'in koşullara uyması üzerine yeniden masaya oturabileceğini belirtmişti.

UMH ve Hafter, Türkiye ve Rusya'nın daimi ateşkesinde anlaşamadı

Türkiye ve Rusya da sırasıyla yakınlık gösterdikleri UMH ve Hafter yönetimlerini bir araya getirerek ülkede ateşkes sağlamaya çalışmıştı ancak Hafter güçlerinin daimi bir ateşkes koşullarına ikna olmaması üzerine geçici ateşkes de defalarca Hafter güçleri tarafından ihlâl edilmişti.

Yorumlar (0)