"Libya" itirafı geldi: Arap ülkesi yönetiyor, Ruslar planlıyor!

Libya'da General Halife Hafter'e bağlı bir komutan yardımcısından önemli bir itiraf geldi. Komutan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) tarafından insansız hava araçlarının yönetildiğini, Ruslar tarafından da Trablus'a karşı karadaki ilerleyişin tasarlandığını ifade etti. 

DÜNYA 14.12.2019, 11:43
"Libya" itirafı geldi: Arap ülkesi yönetiyor, Ruslar planlıyor!

Libya'da General Halife Hafter'e bağlı güçler bünyesinde bulunan bir komutan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) tarafından insansız hava araçlarının yönetildiğini, Rusya'nın da Trablus'a karşı 8 aydan fazladır süren saldırılar dâhilinde karadaki ilerleyişi planladığını kaydetti. 

Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) tarafından yürütülen Burkan el-Gadab Operasyonu'nun sosyal medya hesabında, General Halife Hafter'e bağlı hava gücünde komutan yardımcısı olarak görev yürüten Amir Yusuf el-Cekam'ın, Libya'daki savaşta Birleşik Arap Emirlikleri ve Rusya'nın Hafter'e olan desteğine yönelik itiraflarına yer verildi. 

Komutan Yardımcısı Cekam, Bingazi'nin doğusundaki el-Merc bölgesinde bulunan askeri üsteki Birleşik Arap Emirlikleri subaylarının Halife Hafter'e destek veren İHA'ları idare ettiklerini ve er-Recme bölgesinde bu subaylara ait özel bir operasyon odasının yer aldığını bildirdi. 

"Ruslar, teknolojik ve teknik anlamda destek veriyor"

Burkan el-Gadab güçleri tarafından geçen cumartesi uçağı düşürülen Cekam, kendisinin Derne, Bingazi, Derne, Trablus ve Libya'nın güneyine yönelik hava saldırısı operasyonlarına katıldığını da söyledi. 

Rusların teknolojik ve teknik anlamda destek verdiklerini, aynı zamanda alandaki çatışmaların gidişatına yönelik plan yaptıklarını vurgulayan Cekam, Trablus'un 90 kilometre güneydoğusunda bulunan Terhune kenti ve başkentin güneyinde bulunan Kasr bin Gaşir bölgesindeki belli bölgelerde konuşlandıklarına da dikkat çekti. 

"Saldırılar BAE savaş uçakları tarafından düzenlendi"

Cekam, Mitika havalimanı, Misrata, Zuvvara ve Tacura kentlerine yönelik hava saldırılarının Birleşik Arap Emirlikleri'ne ait savaş uçakları tarafından düzenlendiğini belirterek, "Bu gibi operasyonlarda Libya hava kuvvetlerinin bir ilgisi yoktur. Trablus'un 170 kilometre güneybatısında Hafter'in kontrolündeki Vatiyye Hava Üssü'nde Ruslar, Suhoy ve hizmet dışı kalmış diğer bazı uçakların bakımını yaptı." açıklamasında bulundu. 

"Ruslar topçu bombardımanına maruz kaldılar"

Rusların Kasr bin Gaşir bölgesinde Burkan el-Gadab güçlerinin gerçekleştirdiği topçu bombardımanına maruz kaldığını kaydeden Cekam, Ruslardan bazılarının öldüğünü ve onlarcasının yaralandığını ifade etti. 

Cekam, ayrıca Trablus'un 600 kilometre güneydoğusunda bulunan Cufra hava üssüne gerçekleştirilen saldırı neticesinde Birleşik Arap Emirlikleri'nden bazı subayların öldürüldüğünü ve ardından üsten ayrıldıklarını açıkladı. 

Birleşmiş Milletler Libya Özel Temsilcisi Gassan Selame, "Hafter güçlerine 'Rus desteği', son birkaç gün içinde Trablus'a yönelik saldırı ivmesini artırdı." demişti. 

Libya'nın doğusundaki silahlı güçlerin lideri General Halife Hafter, 4 Nisan günü başkent Trablus'u ele geçirmek üzere birliklerine saldırı talimatı vermiş ve 48 saat içinde başkentin kontrolünü ele geçireceklerini ileri sürmüştü. Bunun üzerine Libya'da uluslararası meşruiyete sahip Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) birlikleri de Burkan el-Gadab Operasyonu'nu başlatmıştı.

Yorumlar (0)