Libya'dan Rusya'ya rest: Vatandaşlarınızı çekin!

Sudan'ın Libya'ya paralı asker olarak sızmaya çalışan 120'den fazla vatandaşını yakaladığını belirten Libya'nın BM (Birleşmiş Milletler) Daimi Temsilcisi Tahir es-Sunni, Rusya'dan da Sudan'ın yaptığını yapmasını istedi.

DÜNYA 09.07.2020, 10:09
Libya'dan Rusya'ya rest: Vatandaşlarınızı çekin!

BMGK'de (Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi) 19 Ocak tarihli Berlin Konferansı'nın katılımcılarıyla gerçekleştirilen Libya oturumuna Libya'nın BM (Birleşmiş Milletler) Daimi Temsilcisi Tahir es-Sunni'nin konuşması damgasını vurdu.

Libya'nın BM (Birleşmiş Milletler) Daimi Temsilcisi Tahir es-Sunni, uluslararası toplumu, 2019 yılında Libya'nın doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri darbeci Halife Hafter'in Trablus'u ele geçirmek için başlattığı saldırılara karşı susmakla suçladı.

Tahir es-Sunni, Libya'da darbeci Halife Hafter'in yanında yer alarak meşru Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne bağlı meşru Libya Ordusu ile savaşan Rus Wagner grubuna dikkat çekti. Rus Wagner Grubu'nda Sudan, Çad ve Suriye'den paralı askerlerin olduğunu vurgulayan Tahir es-Sunni, bu paralı askerlerin Libya'daki petrol sahalarını ele geçirmeye için çatıştığını dile getirdi.

Tahir es-Sunni, birkaç gün önce Libya'ya paralı asker olarak sızmaya çalışan 120'den fazla kişiyi yakalayan Sudan hükümetine teşekkür ederek sözünü Rusya'ya getirdi. Tahir es-Sunni, Libya'da askerleri olmadığını iddia eden Rusya'ya çağrıda bulunarak, Libya'da Rus ordusunun resmî askerinin olmadığını ancak Wagner grubunun bir Rus güvenlik şirketi olduğunu, Rus vatandaşlar başta olmak üzere farklı uluslardan paralı askerler kullandığını belirterek, Rusya'dan harekete geçmelerini ve vatandaşlarını geri çekmelerini istedi.

Yorumlar (0)