Libya'dan Hafter'e: Türkiye'ye dokunursan...

Libya Devlet Yüksek Konseyi'nden, General Halife Hafter'e bağlı güçlerin Türkiye'ye yönelik tehditlerine "karşı koyarız" yanıtı geldi.

DÜNYA 30.06.2019, 10:22
Libya'dan Hafter'e: Türkiye'ye dokunursan...

Libya Devlet Yüksek Konseyi'nden yapılan yazılı açıklamada, General Hafter güçlerinin tehditleri 'pek çok alanda Libya ile iş birliği yapan ve ülkenin toplam ithalatının büyük bir kısmını oluşturan bir ülkeyle (Türkiye) ilişkilere vurulmuş bir darbe' olarak değerlendirildi. 

General Halife Hafter güçlerinin, Trablus'un güneyindeki Giryan şehrinde alınan yenilgiye 'müsebbib bulma' amacıyla savurduğu tehditlerin "Ankara'ya savaş ilanı anlamına geldiği" belirtildi.  

İstanbul korkusu

Bu tür açıklamaların, tedavi, ticaret ya da başka amaçlarla dünya ülkelerine giderken İstanbul'u ana hareket noktası olarak kullanan Libyalılara vereceği zarardan büyük endişe duyduğunu aktaran Libya Devlet Yüksek Konseyi, Türkiye ile ilişkilere ikili anlaşmalar çerçevesinde devam edileceğine vurgu yaptı.

Türklere yapılacak saldırılara karşı konulacak

Libya Devlet Yüksek Konseyi'nin açıklamasında, "Başta Türkler olmak üzere dostlarımıza yönelik herhangi bir saldırı ulusal güvenliğimize verilmiş bir zarar olarak kabul edilecek ve büyük bir kararlılıkla buna karşı koyulacak." denildi.

BM'ye çağrı yapıldı

Libya Devlet Yüksek Konseyi'nin, herhangi bir saldırıya karşı gerekli tedbirleri almak için Ulusal Mutabakat Hükümeti'yle (UMH) iletişim içinde olduğunun vurgulandığı açıklamada, Birleşmiş Milletler'den (BM) Hafter güçlerini caydıracak tedbirler alması istendi.

Ne olmuştu?

General Hafter'e bağlı güçler, başkent saldırısında Giryan kentinde yaşadığı bozgunun ardından Türkiye'yi suçlamaya kalkışmıştı.  

General Halife Hafter'in sözcüsü Ahmed Buzeyd el-Mismari, Libya el-Manara medya platformunun sosyal hesabında yer alan açıklamasında, Libya Hava Kuvvetlerinin, ülke karasularına yaklaşan tüm Türk gemilerinin hedef alınması yönünde talimat verdiğini, Libya Kara Kuvvetlerinin de Türk hedeflerini düşman hedefleri olarak gördüğünü duyurmuştu. General Halife Hafter'in sözcüsü Ahmed Buzeyd el-Mismari, aynı açıklamada Libya'da yatırımları olan Türk şirketlerine de yaptırım uygulanacağını ifade etmişti. 

Yorumlar (0)