Libya'da tek çözüm yolunu açıkladı

Libya krizinde tek bir çözüm yolu bulunduğunu belirten Katar Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, bunu, "Meşru hükümeti desteklemek" olarak açıkladı.

DÜNYA 09.07.2020, 09:10 09.07.2020, 16:22
Libya'da tek çözüm yolunu açıkladı

BMGK'de (Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi) video konferans yöntemiyle düzenlenen Libya konulu oturuma katılan Katar Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, Libya krizinin tek çözüm yolunun meşru hükümeti desteklemek olduğunu belirterek, Suheyrat Anlaşması'nın, BMGK kararlarının ve Berlin Konferansı'nın sonuçlarının uygulanması gerektiğini bildirdi.

Katar Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin, Libya'da tek meşru yürütme organı olarak UMH'yi (Ulusal Mutabakat Hükümeti) tanıyan Suheyrat Anlaşması'nı kabul ettiğini anımsatarak, bazı ülkelerin başlangıçta bu anlaşmayı desteklediğini fakat daha sonra meşru hükümet olan UMH'ye karşı gayrimeşru muhalif gruplara destek vererek bu anlaşmayı ihlal ettiğini ifade etti.

Suheyrat Anlaşması nedir?

Libya'daki krizin aşılması için Fas'ın Suheyrat şehrinde 2015 yılında toplantı düzenlenmiş, toplantıdan çıkan sonuçlar ve imzalanan anlaşma BMGK (Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi) tarafından kabul edilmişti.

Suheyrat Anlaşmasına göre, Libya'da geçiş sürecini yürütmek üzere UMH (Ulusal Mutabakat Hükümeti) görevlendirilmişti.

Berlin Konferansı nedir?

Almanya'nın başkenti Berlin'de, Libya'da kalıcı ateşkes ile siyasi sürecin başlatılması maksadıyla 19 Ocak 2020 tarihinde konferans düzenlenmiş, 5 saat süren konferansta 55 maddelik bildiri çıkmıştı.

Çatışmaların sona ermesi için çağrı yapılan Berlin Konferansı'nda kapsamlı bir plan üzerinde uzlaşı sağlanmıştı.

Berlin Konferansı'ndan 1 hafta önce 12 Ocak'ta çatışmaların sona erdirilmesiyle ilgili sözlü taahhütte bulunulmuş, 13 Ocak'ta Moskova'da Rus ve Türk bakanların arabuluculuğunda bir araya gelen UMH ve Hafter tarafları kalıcı ateşkes için ilk aşamada uzlaşma sağlamış, fakat Halife Hafter karar vermek için 2 gün süre istemiş, sürenin sonunda izma atmayacağını belirterek kendi sonunun başlangıcını hazırlamıştı.

Halife Hafter'in o 2 günlük düşünme süresini hangi ülkelerle geçirdiği ile ilgili genel tahminler yapılmıştı.

Yorumlar (0)