Libya'da kalıcı ateşkes!

Birleşmiş Milletler, Libya'da tarafların tüm ülke genelinde "kalıcı ateşkes" konusunda anlaşma sağladığını duyurdu. Ateşkes derhal yürürlüğe girdi.

DÜNYA 23.10.2020, 13:34 23.10.2020, 13:50
Libya'da kalıcı ateşkes!

BM (Birleşmiş Milletler), Cenevre'de düzenlenen 5+5 Ortak Askerî Komite toplantılarından dördüncüsünde, Libya'daki tarafların tüm ülke genelinde "kalıcı ateşkes" üzerinde anlaşma sağladığını duyurdu.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'in Libya Özel Temsilci Vekili olan Stephanie Williams, Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi'nde gerçekleştirilen imza töreninde bir konuşma yaptı. Libya'daki tarafların da yer aldığı törende konuşmasını Arapça olarak yapan Stephanie Williams, kalıcı ateşkes anlaşmasından duyduğu mutluluğu ifade etti.

Libya'daki taraflar ise kalıcı ateşkes anlaşmasına dair metinleri imzaladı ve ayağa kalkarak imzalanan anlaşmayı alkışladı.

Williams, çarşamba günü yaptığı basın toplantısında da 5+5 Komisyon toplantılarına katılan Libya hükümeti ve ülkenin doğusundaki gayrimeşru güçlerin lideri darbeci Halife Hafter heyetlerinin (LNA), Libya'da tüm bölgeleri birbirine bağlayan kara ve hava güzergahlarının açılması da dahil bazı konularda anlaşmaya vardığını duyurmuştu.

Özel Temsilci Vekili Stephanie Williams, Libyalı tarafların kalıcı ateşkes üzerinde anlaşma olması konusunda "oldukça iyimser" olduklarını ifade etmişti.

Diğer taraftan, sosyal medya hesaplarından bilgilendirme paylaşımında bulunan Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi de anlaşmayı duyururken "Libyalılar için müjde" başlığını kullandı. Libya'daki tarafların Libya genelinde kalıcı ateşkes üzerinde anlaştığı bilgisi paylaşılan açıklamada, kalıcı ateşkes kararı "tarihi" olarak yorumlandı.

Birleşmiş Milletler, Libya geneli için imzalanan "tam kalıcı ateşkes"in derhal yürürlüğe gireceğine dair duyuru yaptı.

Stephanie Williams'ın, ayrıca kalıcı ateşkes anlaşmasının ayrıntılarına dair basın açıklaması yapması öngörülüyor.

Yorumlar (0)