Libya'da ateşkes ilan edildi! Operasyonlar durduruldu

Libya'da UMH (Ulusal Mutabakat Hükümeti) ateşkes ilan ederek, askeri operasyonlara son verilmesini istedi. 

DÜNYA 21.08.2020, 14:09
Libya'da ateşkes ilan edildi! Operasyonlar durduruldu

Libya'da kritik bir gelişme yaşandı.

BM (Birleşmiş Milletler) tarafından tanınan UMH (Ulusal Mutabakat Hükümeti) Başbakanı Fayiz es-Serrac, ülkede ateşkes ilan etti.

UMH (Ulusal Mutabakat Hükümeti) Başbakanı Serrac, "Libya ile bölgenin mevcut durumu, yeni tip koronavirüs (Covid-19) koşulları, ulusal ve politik sorumluluk gereği" böyle bir talimat verdiğini söyledi. 

Serrac, bütün askeri kuvvetlerin operasyonlarına son vermelerini isteyerek, Cufra ile Sirte'nin "silahsızlandırışmış bölgeler" olmaları gerektiğini bildirdi. 

Libya'nın hâkimiyetini sağlamayı, paralı ve yabancı askerleri ülkeden atmayı amaçladıklarına dikkat çeken Serrac, petrol sahalarında tekrar üretime geçilmesi ve NOC'nin (Ulusal Petrol Kurumu) Merkez Bankası'nda bulunan hesabına petrol gelirlerinin yatırılması gerektiğini ifade etti. 

Serrac, UMH (Ulusal Mutabakat Hükümeti), devlet başkanlığı ve parlamento seçimlerinin 2021 yılının Mart ayında gerçekleştirilmesine yönelik çağrıda bulundu.

Öte yandan, darbeci Halife Hafter yanlısı olan Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih de ülkede ateşkes ilan edilmesini ilan etti.

UMH'ye (Ulusal Mutabakat Hükümeti) bağlı olan birlikler, darbeci Hafter'den Sirte'yi almak üzere askeri operasyon hazırlıklarına başlamıştı. Söz konusu birlikler, Hafter'e bağlı olan milislere karşı son dönemde ciddi başarılar sağlamıştı. 

Yorumlar (0)