Liberal Demokratlar: Brexit'i durdurun!

Birleşik Krallıktaki Liberal Demokratlar Partisi (LibDems), "Brexit'i durdur" politikasını resmen kabul etti.

DÜNYA 16.09.2019, 10:10
Liberal Demokratlar: Brexit'i durdurun!

Birleşik Krallık'taki siyasi partilerden biri olan Liberal Demokratlar Partisi, Pazar günü parti içinde yapılan müzakerelerde Avrupa Birliği yanlısı tutumunu güçlendirdi. LibDems, ulusal bir seçimde güç kazanması hâlinde ülkenin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılmasını durdurmak için  resmî olarak Brexit karşıtı bir politika benimsedi.

Parti müzakerelerde Mart 2017'de yürürlüğe sokulan AB müktesebatındaki 50.Madde'yi iptal etmek için oy kullandı. Olası bir LibDems hükümetinin kurulması halinde Brexit etkili bir şekilde iptal edebilir.
 

Liberal Demokratlar kimdir?

Liberal görüşü benimseyen Liberal Demokratlar Partisi, 1988'de kuruldu. Şu an partinin liderliğini İskoçyalı Jo Swinson yapıyor.

Parti, İngiltere'nin 650 sandalyeli parlamentosunda sadece 18 sandalyeye sahip. Ancak parti, 2016'da AB'de kalmaya oy veren 16 milyon kişiden oy almayı bekliyor. Sonuçta, Brexit'i istemeyen tek parti olarak Liberal Demokratlar öne çıkıyor.

"50.Madde" nedir?

AB müktesebatında bulunan 50.Madde bir ülkenin AB'den ayrılma şartlarını içeriyor. Birleşik Krallık, Brexit olarak da geçen, AB'den anlaşmalı ayrılık için bu maddeyi 29 Mart 2017'de kabul etmişti.

Muhafazakâr Partili Başbakan Boris Johnson, AB'den çıkış tarihini 31 Ekim olarak açıklamıştı. Fakat Brexit meselesi, kendi partisi dahil olmak üzere bütün partilerde tartışmaya yol açtı, parlamentodada oy çoğunluğu sağlanamadı ve erken seçim beklentilerini artırdı.

"Brexit kâbusu"

Lib Dems'in Brexit sözcüsü Tom Brake, "Bütün ülkeyi sürükleyip bizi parçalayan Brexit kâbusuna bir son vereceğiz!" dedi ve Birleşik Krallık'ta bulunan insanların ilk etapta ayrılmalarının nedenini derhâl ele almaya başlayacaklarını belirtti.

LibDems, 1988'den bu yana seçimlerde 62'den fazla sandalye kazanamadı. İngiliz siyaseti uzun zamandır tahmin edilemez bir noktada olmasına rağmen, parti lideri Jo Swinson'ın hükümet kurması beklentisi ise oldukça uzak görünüyor. 2016'da yapılan referandumda AB'de kalmak için oy veren 16 milyonun üzerindeki Britanyalı seçmen ise partinin tek ve en önemli motivasyonu olarak göze çarpıyor.

Eski defterler

Brexit, Birleşik Krallık'ın siyasi spektrumunu yeniden oluşturmasına sebep oldu.

Her ne kadar şu anda Muhafazakâr Parti ve Lib Dems, Brexit'i savunan ve savunmayan olarak iki farklı uçta gözükse de 2010 yılında David Cameron önderliğinde beş yıl süren bir koalisyon hükümeti kurmuşlardı.

Erken seçim?

Başbakan Boris Johnson, 2022’de planlanandan önce seçime gidilmesini istiyor, ancak şimdiye kadar rakipleri tarafından engellendi. Rakip partiler, LibDems de dahil olmak üzere, Ekim'de anlaşmasız Brexit'in gerçekleşmeyeceğinden emin olmak istiyor.

Yorumlar (0)