Leyen'den "özel savaş mahkemesi" açıklaması: "Putin'den hesap sorulacak"

Rusya'nın Ukrayna'da işlediği suçları soruşturmak için Lahey'de uluslararası bir merkezin oluşturulacağını kaydeden AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, "Özel savaş mahkemesinin ilk adımı bu merkez olacak. Soruşturma sürecinde deliller toplanacak." dedi.

DÜNYA 04.03.2023, 15:03 Hakan Öksüz
Leyen'den "özel savaş mahkemesi" açıklaması: "Putin'den hesap sorulacak"

Ukrayna-Rusya savaşı bir yılı aşkın süredir devam ediyor. Rusya'nın savaş suçları işlediğini öne süren AB üyesi ülkeler ile ABD'den zaman zaman Ukrayna'ya destek açıklamaları geliyor. Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, yayınladığı son videolu mesajında Ukrayna'da işlenen savaş suçlarını soruşturacak bir merkezin kurulacağını duyurdu.

Lahey kentinde kurulacak

Leyen'in açıklamasına göre söz konusu uluslararası merkez, Hollanda'nın Lahey kentinde kurulacak. Böylelikle oluşturulacak özel savaş mahkemesi için ilk adımın atılmış olacağını vurgulayan Leyen, "Tüm uyarılara rağmen Rusya halen daha sivilleri hedef alıyor. Enerji altyapılarına zarar vererek Ukrayna ulusunun zor duruma düşerek pes etmesini hedefliyorlar." dedi.

"Putin'den hesap sorulmalı"

Rus kuvvetlerinin Ukrayna'da pek çok savaş suçu işlediğini öne süren Von der Leyen, "Cinsel şiddet, kötü muamele, yargısız infazlar, işkence ve dahası... Rus güçleri bu savaş suçlarının hepsini işliyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'den bunların hesabı sorulmalı. Söz konusu suçları işleyenlerin adalet önünde hesap vermesi için elimizden geleni yapacağız." ifadelerini kullandı.

"Özel savaş mahkemesinin ilk adımı bu merkez olacak"

Uluslararası Ceza Mahkemesinin (UCM) bu suçları soruşturmadaki rolünü desteklerinin altını çizen Leyen, "Rusya'nın Ukrayna'da işlediği suçlar bini aştı. Özel bir mahkeme kurularak bu suçların soruşturulması şart. Özel savaş mahkemesinin ilk adımı bu olacaktır. Eurojust bünyesinde görev yapan ortak soruşturma ekibi, bu suçların soruşturulması sürecinde deliller toplayacak. Ekipte Romanya, Slovakya, Letonya, Estonya, Polonya, Litvanya, Ukrayna ve Uluslararası Ceza Mahkemesinden uzmanlar yer alacak.

Yorumlar (0)