Lavrov: İdlib konusunda anlaşmalara bağlıyız!

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ''İdlib konusunda Putin ve Erdoğan arasındaki anlaşmalara bağlıyız." açıklamasında bulundu.

DÜNYA 28.02.2020, 13:10 28.02.2020, 13:22
Lavrov: İdlib konusunda anlaşmalara bağlıyız!

İdlib'de Beşşar Esed rejimi unsurları tarafından Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) askerlerine yönelik hava saldırısı düzenlendi. Saldırı sonucu 33 Türk askeri şehit olurken, 32 asker yaralandı. 

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, saldırıya ilişkin açıklamada bulundu. 

Lavrov, ''İdlib konusunda Putin ve Erdoğan arasındaki anlaşmalara bağlıyız." ifadesini kullandı.

Teröristler ile ılımlı muhaliflerin birbirinden ayrılmasının ortak hedef olması gerektiğini kaydeden Lavrov, "Bu hedefin gerçekleştirilmesi için yapılacakları ortaya koymak birincil önceliğimiz olmalı." dedi.

"Yaşananlar, İdlib anlaşmasının tarafımızdan ihlâli değil"

Lavrov, Türk ordusu ile her gün temasların sürdüğünü vurgulayarak,  "Dünkü koordinasyon bilgileri Suriye ordusuna iletilmişti. Vurulan Türk birlikleriyle ilgili bilgi yoktu. Yaşananlar, İdlib anlaşmasının tarafımızdan ihlâli değildir. Türkiye'ye başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz. İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'nde görev yapan Türk askerlerinin güvenliği için çalışmaya devam edeceğiz." açıklamasını yaptı.

"NATO'dan toplantı istemek Türkiye'nin meşru hakkı"

Türkiye'nin NATO'dan olağanüstü toplantı talebine ilişkin Lavrov, "NATO'dan toplantı istemek Türkiye'nin meşru hakkıdır. Suriye'de yaşananlar NATO'nun kuruluş anlaşması maddeleri kapsamına girmez." diye konuştu. 

Lavrov, Rus ve Türk delegelerin bugün de görüşmelerine devam edeceğini aktararak, "Aşılmaz engeller olduğunu düşünmüyorum. İdlib konusunda koordinasyon sağlamak için görüşmelere hazırız.'' dedi. 

"Erdoğan ile Putin görüştü"

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın telefonda görüştüğünü belirten Lavrov, "Putin ve Erdoğan İdlib konusundaki anlaşmaların nasıl uygulanabileceğini görüştü.'' açıklamasını yaptı. 

Yorumlar (0)