Lavrov'dan kritik açıklama: Stratejimiz değişti!

Batılı devletlerin Ukrayna'ya gönderdiği uzun menzilli füzelerin Rus topraklarını tehdit edeceğini kaydeden Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Operasyon stratejimizi değiştirdik. Artık sadece Ukrayna'nın doğusundaki Donbas bölgesinde etkin olmayacağız." ifadelerini kullandı.

DÜNYA 20.07.2022, 16:00 Hakan Öksüz
Lavrov'dan kritik açıklama: Stratejimiz değişti!

Rusya tarafından şubat ayında başlatılan savaş, Ukrayna'nın doğu bölgelerinde tüm şiddetiyle devam ediyor. Aylar önce kuvvetlerini Ukrayna'nın doğusundaki Donbas bölgesine kaydıran Rusya, stratejisinde değişikliğe gidecek. Strateji değişikliğine ilişkin duyuru, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'dan geldi.

"Ukrayna'ya uzun menzilli füze veriyorlar"

Ukrayna'daki savaşla ilgili çeşitli toplantılar yapıldığını ve önemli kararların alındığını belirten Lavrov, "Rus ordusu, stratejisini değiştirecek. Bir süredir operasyonlarımız sadece Luhansk ile Donetsk bölgesinde devam ediyordu. Operasyonun hedef aldığı merkezi değiştirme kararı aldık. Bu duruma neden olan etmenlerden biri, Batılı ülkeler tarafından Ukrayna'ya gönderilen uzun menzilli füzeler oldu. Bu vaziyet, savaşın yaşandığı coğrafyanın değişmesine yol açacak." dedi.

"Operasyonlar batıya kayabilir"

İstanbul'da Ukrayna ile müzakere masasına oturduklarını hatırlatan Lavrov, "O zaman masadaki bölge belliydi. Ukrayna'nın bazı tekliflerini kabul etmeye hazırdık ancak operasyonun kapsadığı bölge artık değişti. Eskiden sadece Donbas bölgesini ilgilendiren bir strateji hâkimdi. Kırım'ın kuzeyindeki Herson ve Zaporijya gibi bölgeler de operasyonlarımız için önemli hale geldi. Dolayısıyla sadece Donbas'ta değil, bu bölgelerde de etkin olacağız." ifadelerini kullandı.

"NATO ateşle oynuyor"

Ukrayna'ya silah göndermeyi sürdüren Batılı ülkelerin savaşı uzamasına neden olduğunu aktaran Lavrov, "Bunu kendileri yapıyor. HIMARS gibi füzeler gönderiyorlar. Bunlar, Rus topraklarını uzak mesafeden vurabilecek silahlar. Dolayısıyla buna engel olmak için savaşın yaşandığı coğrafyayı büyütmek zorunda kalacağız. Bu silahlar nedeniyle sorun yaşarsak, operasyon bölgesi çok daha batıya kayacak. Ukrayna'nın doğusundaki bağımsızlık isteyen bölgeler ile Rus toprakları, bu füzelerin açık hedefi haline getirilmek isteniyor. NATO, resmen ateşle oynuyor." değerlendirmesinde bulundu.

"Avrupa yaklaşırsa biz de adım atarız"

Avrupalı devletlerin yeniden yakınlaşmak istemesi durumunda kendilerinin de adım atacağını aktaran Sergey Lavrov, "Kapılarımızı tamamen kapatmış değiliz. İlişkileri düzeltmek isterlerse biz de yakınlaşırız. Gerçek şu ki şu an verdikleri desteklerle Ukrayna yönetimini kışkırtıyorlar. Yaptıkları açıklamalara bakın. 'Ukrayna sahada kazanarak müzakere masasına oturmalı.' diyorlar. Bu durumda nasıl müzakere olacak? Özellikle ABD ve İngiltere, uluslararası kamuoyunu ciddi bir baskı altına almış durumda." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)