Lavrov'dan İdlib'deki gruplara "Teröristlerden bağınızı koparın" çağrısı!

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Türkiye ve Rusya'nın Suriye'deki siyasi çözüm sürecine katılmak istenen silahlı muhalif güçlerin, teröristlerden ayrılma çalışmalarına devam etmesi konusunda uzlaştığını açıkladı.

DÜNYA 28.01.2020, 17:11 28.01.2020, 17:14
Lavrov'dan İdlib'deki gruplara "Teröristlerden bağınızı koparın" çağrısı!

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Güney Sudan Dışişleri Bakanı Awut Deng Acuil ile düzenlediği toplantıdan sonra basına konuştu. Lavrov, basının İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'ndeki son durum hakkındaki sorularına yanıt verdi.

Lavrov, bölgede bulunan Heyet Tahrir Şam ve Nusra Cephesi'ne bağlı militanların ateşkes anlaşmalarında devamlı ihlallere sebep olduğunu, Ocak başında sağlanan ateşkesin Türkiye ve Rusya'nın ortak teklifiyle gerçekleştirildiğini hatırlattı. Sergey Lavrov, "Bu teklife rağmen İdlib'deki radikallerin o tarihten bu yana bölgede saldırılar düzenledi" dedi.

"Bu tür silahlı provokasyonlar karşılıksız kalamaz"

Rus Dışişleri Bakanı, "Bu tür silahlı provokasyonlar karşılıksız kalamaz. İdlib'de provokasyonların kaynağını yok etmeye çalışan Suriye ordusunun eylemlerini destekliyoruz. Bu bölgede bulunan militanlar, Rusya ve Türkiye arasında 2018'de imzalanan Soçi mutabakatı gereği teröristlerden ayrılmaya hazır ise bunu yapmaları gerekiyor" diye konuştu.

Lavrov, insani yardım koridorlarına bile saldırı olduğunu söyledi

Lavrov, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'yla telefon görüşmesini hatırlattı ve "Biz Suriye'deki siyasi süreçte yer almaya hazır olan yurtsever silahlı muhalefetin, teröristlerden ayrılmasına ilişkin anlaşmaların uygulanmasıyla ilgili çalışmaları devam ettirme konusunda anlaştık. Bu anlaşmaların uygulanması gerekir" ifadelerini kullandı. Sergey Lavrov, silahlı grupların teröristlerle irtibatlarını bir an önce ve tamamıyla kesmeleri gerektiğinin altını çizdi ve bölgeden sivillerin çıkabilmeleri için oluşturulan insani yardım koridorlarının terörist saldırılarına uğradığını söyledi.

Sergey Lavrov, bu yüzden Rusya ve Türkiye'nin vardığı anlaşmaya zaman kaybetmeden uyulmasının çok önemli olduğunu bir kez daha vurguladı.

Yorumlar (0)