Lavrov: Çatışmalara dair doğrulama yok 

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye ve Türkiye orduları arasında doğrudan ciddi çatışmalar yaşandığına dair bir doğrulama bulunmadığını ifade etti. 

DÜNYA 31.10.2019, 14:43
Lavrov: Çatışmalara dair doğrulama yok 

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Genel Sekreteri Thomas Greminger ile Moskova'daki görüşmesinin ardından ortak basın toplantısı  gerçekleştirdi. 

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ile Suriye ordusu arasında Resulayn kırsalında çatışma çıktığı iddialarına yönelik Lavrov, "22 Ekim tarihli Rus-Türk mutabakatının uygulandığı herhangi bir bölgede Suriye ve Türkiye orduları arasında doğrudan ciddi çatışmalar yaşandığının doğrulandığını duymadım." karşılığını verdi.

Lavrov, bu tür büyük mutabakatların hayata geçirilmesi esnasında sahada küçük pürüzlerin yaşanmasının kaçınılmaz olduğunu vurguladı. 

"30 kilometre geriye çekildiler"

Lavrov, terör örgütü YPG'nin Suriye-Türkiye sınırından 30 kilometre geriye çekildiğini belirtti.

Soçi Mutabatı gereği terör örgütü YPG'ye sınırdan 30 kilometre geriye çekilmesi için verilen 150 saatlik sürenin önceki gün dolduğunu hatırlatan Lavrov, "Rusya'nın Suriye'deki Tarafları Uzlaştırma Merkezi, bu koşulun yerine getirildiğini açıkladı. Dolayısıyla çekilmenin gerçekleştiğini düşünüyoruz. Türk meslektaşlarımız da aksi yönde bir açıklama yapmadı." dedi.

"Ordumuz Türk askerleriyle iletişim halinde"

Lavrov, mutabakatın uygulanmasına ilişkin sorunlara sahada etkili biçimde çözüm bulunduğunu da belirterek, "Sorunlar sahada etkili biçimde çözülüyor. Ordumuz, Suriye-Türkiye sınırında 30 kilometre derinlikte kontrol faaliyetleri yürüttüğümüz Suriye ordusuyla ve Rus askeri polisinin 10 kilometre derinlikte birlikte devriye yapacağı Türk askerleriyle iletişim halinde." şeklinde konuştu. 

Yorumlar (0)