Lavrov: ABD’nin yaptırımları İran’la olan ilişkilerimizi etkilemeyecek

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov yaptığı bir açıklamada son günlerde Rusya’ya yapılan yaptırımların gayrimeşru olduğunu vurgulayarak Rusya ile İran arasındaki ikili ilişkilerin bu durumdan etkilenmeyeceğini dile getirdi.

DÜNYA 15.03.2022, 17:30 16.03.2022, 08:57
Lavrov: ABD’nin yaptırımları İran’la olan ilişkilerimizi etkilemeyecek

Son 20 günde Rusya’nın Ukrayna’ya askeri operasyon düzenlemesini açıklaması ve Kiev ve Donbas bölgesi başta olmak üzere Ukrayna’nın çeşitli kentlerine saldırması üzerine birçok ülke Rusya’ya karşı yaptırım uygulamaya başladı. Öyle ki bu süreçte Rusya en çok yaptırım uygulanan ülke konumuna bile geldi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov yaptığı bir açıklamada Rusya’ya uygulanan bu yaptırımların gayrimeşru olduğunu vurgulayarak bu şartlarda bile İran ile olan ilişkilerini geliştireceklerini açıkladı.

“Amerika Birleşik Devletleri’nin yaptığı yaptırımlar Rusya ve İran arasındaki ilişkileri etkilemeyecek”

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov Amerika Birleşik Devletleri’nin Rusya’ya uyguladığı yaptırımların İran ve Rusya arasındaki işbirliklerine etki etmeyeceğini açıkladı. İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan ise yaptığı açıklamada İran nükleer anlaşmasının yeniden canlandırılması sürecinde Amerika Birleşik Devletleri’nin fahiş taleplerinden vazgeçeceğini umduklarını ifade etti. Lavrov yeniden canlandırılan söz konusu uzlaşmanın artık son aşamasında olduğunu açıklamıştı.

İran ile nükleer anlaşma süreci nasıl olmuştu?

İran ile Almanya ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi 5 daimi üyesi 2015 yılında İran nükleer silahlanma programının önlenmesi adına Ortak Kapsamlı Eylem Planı’nı (OKEP) imzalamıştı. Ancak anlaşmanın imzalanmasından yaklaşık 3 yıl sonra Eski Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump bu anlaşmadan çekildiklerini açıklayıp İran’a ağır ekonomik yaptırımlar getireceklerini ifade etmişti. 20 Ocak 2021 tarihinde göreve gelen Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden ise ilk işlerinden biri olarak Dışişleri Bakanlığı’na İran nükleer anlaşmasına dönüş için müzakereleri yeniden başlatma talimatı vermişti.

Yorumlar (0)