Lavrov: ABD sözde devlet kurmak istiyor

Paris Barış Forumu'nda konuşan Sergey Lavrov, ABD'nin Suriye'deki petrol yatakları için bölgede sözde devlet kurmak istediğini ileri sürdü.

DÜNYA 12.11.2019, 13:51 12.11.2019, 14:39
Lavrov: ABD sözde devlet kurmak istiyor

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD'nin Suriye'nin doğusunda bulunan petrol yataklarını kontrol altına almak için bu bölgeyi koparmak ve orada Basra Körfezi'ndeki ülkelerin de katılacağı bir sözde devlet kurmak istediğini söyledi.

Lavrov, "ABD, Fırat'ın doğu kıyısında bir sözde devlet kurmak için her şeyi yapıyor ve Suriye'nin bu bölümünü koparma ve oradaki petrol yataklarını kontrol altına alma amacıyla orada Suriye Demokratik Güçleri (SDG), YPG ve diğer Kürt güçler eliyle bir yerel yönetim kurulması için Körfez ülkelerinden büyük yatırımlar yapmalarını talep ediyor." şeklinde konuştu.

ABD'den yasak

Lavrov, Rusya'nın Suriye hükümetiyle birlikte çalışarak, sığınmacıların dönmesi ve ülkenin normal hayata yeniden geçmesi için ülkenin yeniden inşası adına gerekli şartları sağlamaya çalıştığını ve bütün tarafları buna davet ettiğini vurguladı. ABD'nin, müttefiklerinin yeniden inşa çalışmalarına yatırım yapmalarını yasakladığının da altını çizdi.

Lavrov konuşmasında, Washington yönetiminin yeniden inşa çalışmalarına kesinlikle karşı çıktığını ve NATO, AB ve bölgedeki müttefiklerinin Suriye hükümetinin kontrolünde olan bölgelerdeki yeniden inşa projelerine yatırım yapmalarını yasakladığını kaydetti.

"Kürtler diyalogdan vazgeçti"

Lavrov, Şam ile Kürtler arasında diyalog kurulması ve Kürtlerin bu diyalogda tutarlı olması gerektiğini ifade etti.

Lavrov sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Suriyeli Kürtler bu ülkedeki siyasi diyalogda yer almalı ancak tutarlı olmalıdır. Kürtler, krizin başında ABD'nin desteğiyle hareket edebileceklerine karar verdi. ABD'nin kendilerini bu ayrılıkçı harekette destekleyeceğini düşünerek Rojava Federasyonu'nun kurulduğunu açıkladılar. Bu onların kararıydı. Ancak ABD'nin onlara olan ilgisi sona erdi ve Kürtler, Şam'la diyalog kurulması için bizden yardım istedi. ABD, petrol yataklarını kontrol etmek için Suriye'ye geri döndüğünü açıklayınca Kürtler diyalogdan tekrar vazgeçti. Tutarlı olmak gerekiyor."

Yorumlar (2)
Şenol 4 yıl önce
Şükür
Hayriye 4 yıl önce
Yardımsever Robin hood bey benim yeni cocugum oldu eşimin işi yok yardımcı olursan cok sevinirim Allah rızası için cok bişey istemiyoruz