Lari'nin açıkladığı, gerçeğin yirmide biriymiş!

Son haftalarda Türkiye dâhil çok sayıda ülkede "açıklanan rakamların gerçektekinden farklı olduğu" iddiaları dillendiriliyor. İlk kez bir ülkenin Koronavirüs Mücadele Kurulu'ndan bu yönde bir açıklama geldi.

DÜNYA 10.08.2020, 11:29
Lari'nin açıkladığı, gerçeğin yirmide biriymiş!

İran Koronavirüsle Mücadele Kurulu Üyesi Muhammed Rıza Mahbubfer'in açıklamaları gündeme bomba gibi düştü. İran'da Covid-19 (yeni tip koronavirüs) salgınına ilişkin yapılan resmi açıklamalar hakkında konuşan İran Koronavirüsle Mücadele Kurulu Üyesi Muhammed Rıza Mahbubfer, İran Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Sima Sadat Lari tarafından günlük olarak açıklanan vaka ve can kaybı sayılarının, gerçek sayıların sadece "yirmide biri" olduğunu belirtti.

İran Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Sima Sadat Lari

"Jahanesanat" haber sitesinin sorularını cevaplandıran İran Koronavirüsle Mücadele Kurulu Üyesi Muhammed Rıza Mahbubfer, ülkede ilk Covid-19 vakalarının, resmî olarak duyurulduğu tarihten 1 ay önce görüldüğünü hatırlatarak, hükümetin siyasi ve güvenlik kaygılarıyla "devrim kutlamaları ve genel seçimlerin" yapılmasından sonra Covid-19'un İran genelinde yayıldığına dair resmî açıklama yapma kararı aldığını kaydetti.

"Vakanın görüldüğü ilk yer Kum kenti, ilk vaka tarihi ise 19 Şubat" olarak açıklandığı günden bu tarafa koronavirüs sebebiyle yaşanan can kayıpları ve vaka sayılarına dair açıklanan resmî sayıların kesinlikle doğru olmadığını vurgulayan İran Koronavirüsle Mücadele Kurulu Üyesi Muhammed Rıza Mahbubfer, sayılarla ilgili şeffaf bir bilgi akışı sağlanmadığını, resmî sayıların siyasi ve güvenlik endişeleri göz önünde bulundurularak açıklandığını, İran Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Sima Sadat Lari tarafından açıklanan can kaybı ve vakalara dair sayıların, gerçek sayıların yirmide biri bile olmadığını ifade etti.

"Hükümet, kurulumuzu dinlemiyor"

Tahran'ın, İran Koronavirüsle Mücadele Kurulunu dinlemediğinden de yakınan Muhammed Rıza Mahbubfer, kurul üyeleri ile hükümet arasındaki ciddi görüş farklılıkları bulunduğunu bildirdi.

İran Koronavirüsle Mücadele Kurulunun tüm uyarılara rağmen İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin, muharrem ayı etkinliklerinin coşkuyla kutlanacağını açıklamasının, Hükümet ile Kurul üyeleri arasındaki görüş ayrılıklarını derinleştirdiğini belirten Muhammed Rıza Mahbubfer, ekonomik endişeler sebebiyle koronavirüs yasaklarının kaldırılmasını eleştirerek, İran genelinde sıkı önlemlere başvurulmaması hâlinde sonbaharda daha ölümcül ve çok daha sert bir dalganın yaşanabileceği uyarısında bulundu.

12 Aralık 2019 tarihinde Çin'in Vuhan kentinden yayıldıktan sonra 19 Şubat'ta ilk vakanın görüldüğü İran'da Sağlık Bakanlığının açıkladığı bilgilere göre, can kaybı 18 bin 427'ye, vaka sayısı ise 326 bin 712'ye çıkmıştı.

Yorumlar (0)