La Palma’dan yükselen kül bulutları için uyarı yapıldı

Kanarya Adaları’nın en büyüklerinden biri olan La Palma’da Cumbre Vieja Yanardağı’nın 1 aydan fazla süredir püskürttüğü küller 3 bin metre yüksekliğe ulaştı. Toulouse Volkanik Kül Tavsiye Merkezi güneybatı yönünde ilerlemekte olan volkanik kül boyutu hakkında uyarı yaptı.

DÜNYA 27.10.2021, 14:52 28.10.2021, 09:51
La Palma’dan yükselen kül bulutları için uyarı yapıldı

1 aydan fazla süredir aktif olan ve sürekli kül ile lav püskürtmeye devam eden İspanya’nın Kanarya Adaları’na bağlı La Palma’daki Cumbre Vieja Yanardağı’nın aktivitesinde hala bir azalma gözlemlenmiyor. Yetkililer bölgede patlamaların sürdüğüne dikkat çekerek, yaklaşık olarak 3 bin kilometre irtifaya kadar yükselmiş olan ve güneybatı yönünde hareket etmekte olan volkanik kül bulutu hakkında uyarı yaptı.  

Hala son derece aktif

Yanardağın koni biçimindeki ağız kısmı pazartesi günü tamamen çökmüş ve bu nedenle daha fazla bölge lavlara maruz kalarak olumsuz etkilenmişti. Dün yapılan yeni açıklamada da, adeta lavlardan oluşan dev bir çeşmenin yanardağdan fışkırdığı şeklinde bir benzetme yapılarak tehlikenin boyutlarına dikkat çekilmişti.

Lavlar artarak adayı kaplamaya devam ediyor

Yanardağın patlamaya başladığı andan bu yana en aktif durumda olduğu belirtilen açıklamada, ayrıca akan lav nehirlerinin genişliğinin neredeyse 3 kilometreye ulaştığı söylenmişti. Ayrıca hafta sonunda yanardağın yamaçlarında yeni delik ve çatlaklar olduğu tespit edilerek bu nedenle daha fazla miktardaki lavın dışarı çıkmasına neden olduğu da belirtilmişti. Sadece geçtiğimiz hafta 800 kadar depremin yaşandığı bölgede adanın büyük bir kısmı tam olarak etkilenmemiş olsa da, lav alanlarının genişlemesi nedeniyle batı yakasındaki bölgenin akıbetinin ne olacağı henüz tam tahmin edilemiyor.

Binlerce ev yok oldu, kalanlar da risk altında

Adadan şu ana kadar 7500 kişinin tahliye edildiğini ve binlerce evin artık kullanılamaz hale geldiğini söyleyen yetkililer, lavların adanın 2100 dönümünü kapladığını belirtti. Ayrıca adanın en önemli geçim kaynaklarından biri olan 900 hektarlık muz tarlaları da yok oldu. Yetkililer yanardağın faaliyetinin 3 ay daha devam etmesi durumunda, adanın çok daha fazla bölgesinin kullanılmaz hale gelmesinden endişe ediyor.  

Yorumlar (0)