Kuzey Kore’ye yaptırımlar artırılacaktı… Rusya ve Çin’den veto! 

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) görüşülen Kuzey Kore’ye yönelik yaptırımların artırılması teklifi, Rusya ve Çin tarafından veto edildi. 

DÜNYA 27.05.2022, 11:15 27.05.2022, 17:03
Kuzey Kore’ye yaptırımlar artırılacaktı… Rusya ve Çin’den veto! 

Son dönemde balistik füze denemelerini artıran Kuzey Kore, başta Japonya ve Güney Kore olmak üzere bölge ülkelerde panik yaratmıştı. Kuzey Kore’nin son denemeleri üzerine BMGK’da yeni bir karar tasarısı görüşüldü. Kuzey Kore’ye yönelik yaptırımların artırılmasını içeren teklif, Rusya ve Çin tarafından veto edildi. Amerika Birleşik Devletleri tarafından BMGK’ya sunulan teklifi toplam 15 üye ülke oyladı. 

Kuzey Kore’ye senelik ham petrol ve rafine petrol ihracatının azaltılması gündemdeydi

Veto edilen teklif kapsamında, Kuzey Kore’ye senelik ham petrol ve rafine petrol ihracatının azaltılması gündemdeydi. ABD, Kuzey Kore’ye ihraç edilen ham petrolün 1 milyon varil, rafine petrolün ise 125 bin varil azaltılmasını önermişti. Teklif kapsamında Kuzey Kore’ye tütün mamullerinin sevkiyatı da yasaklanacaktı. Kuzey Kore’nin mineral yakıtlar ve mineral yağlar vasıtasıyla elde edilen ürünlere erişimini kısıtlayan teklif, BMGK üyesi 13 ülke tarafından kabul edildi. Rusya ve Çin ise bu teklife karşı çıkarak veto hakkını kullandı.  

Teklif kapsamında, ‘Lazarus Group’a da yaptırım uygulanacaktı

BMGK’ya sunulan karar tasarısı kapsamında, Kuzey Kore ile bağlantılı olduğu belirtilen bilgisayar korsanı ‘Lazarus Group’a ilişkin de çeşitli çalışmalar bulunuyordu. ABD tarafından hazırlanan teklifte, bu grubun mal varlıklarının dondurulmasına yönelik karar da yer alıyordu. 

“Kuzey Kore, barışı tehdit eden bir yönetim anlayışı ile idare ediliyor”

BMGK toplantısı öncesi açıklamalarda bulunan Amerika Birleşik Devletleri BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas Greenfield, “Kuzey Kore hem bölgesel hem de küresel çapta barışı tehdit eden bir yönetim anlayışı ile idare ediliyor. Sayısal verilere baktığımızda, 2022’de toplam 6 kez balistik füze denemesinde bulunduklarını görüyoruz. Kıtalararası olarak denemeler yürütmeye devam ediyorlar. Kitle imha silahlarını daha da güçlendirmeye çalışarak tüm insanlık için tehdit oluşturuyorlar. Bu tür girişimler karşısında birlikte hareket ederek, bu tutumlarını bozmalıyız” şeklinde konuştu. 

“Kuzey Kore’ye yönelik bu tür ağır yaptırımlar, çözüme değil gerginliğe hizmet eder”

Çin’in BM Daimi Temsilcisi Zhang Jun ise yaptığı değerlendirmede, Kuzey Kore’nin ağır bir salgın sürecinden geçtiğini hatırlatarak, “Kuzey Kore’de koronavirüs salgını korkunç bir hal almış durumda. Böylesine zor bir dönemde bu ülkeye yönelik hayata geçirilmek istenen yeni yaptırımlar, yalnızca felakete yol açar. Biz bölgede bir çözüm istiyoruz. Kuzey Kore’ye yönelik bu tür ağır yaptırımlar, çözüme değil gerginliğe hizmet eder. Bu yaptırımların kabul edilmesi demek, salgın ile boğuşan milyonlarca insanı yeni bir sorun ile baş başa bırakmak demektir. Bizler buna olumlu yaklaşamayız. Tüm ülkelerin bu konuda hassas hareket etmesi gerekir” ifadelerini kullandı. 

“Biz her zaman diyalogdan yanayız”

Kuzey Kore’ye yönelik yaptırımları doğru bulmadıklarını vurgulayan Rusya BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebendzia, “Kuzey Kore’ye yönelik düşmanca politikalar, bölgede yalnızca kargaşa ve endişeye yol açıyor. Biz her zaman diyalogdan yanayız. Bu kapsamda da tüm BMGK üyelerini diyaloğa davet ediyoruz. Kuzey Kore’nin içinde bulunduğu salgın koşulları kapsamında bu tür yaptırım kararlarını onaylamamız söz konusu olamaz. Kuzey Kore ile sağlıklı bir zemin üzerinde diyalog süreci başlatılması ve yaptırımlarla bu işin çözüme ulaşamayacağı artık anlaşılmalıdır” dedi. 

5 daimi üyeden birisi dahi veto hakkını kullanırsa, tasarı kabul görmüyor

BMGK’da 5 daimi üye ülke bulunuyor. ABD, Çin, Fransa, Rusya ve İngiltere’den oluşan daimi ülkelerin bir tanesi dahi herhangi bir karar tasarısını veto ederse, söz konusu teklif yürürlüğe girmiyor. 15 üyeden oluşan BMGK’da eğer daimi üyelerin hepsi bir tasarıyı onaylarsa, bu kez genel çoğunluğa bakılıyor. 

Kuzey Kore’ye uzun yıllardır askeri ve ekonomik yaptırımlar uygulanıyor

BMGK, yaklaşık 16 senedir füze denemeleri sebebiyle Kuzey Kore’ye yönelik çeşitli yaptırımlar uyguluyor. Askeri ve ekonomik anlamda Kuzey Kore’yi oldukça yıpratan bu yaptırımlar, ülkedeki yoksulluğu daha da derinleştiriyor. Kuzey Kore’ye yönelik yaptırımların daha da artırılması teklifini veto eden Çin ve Rusya, aldıkları bu kararın nedenlerini 193 üyeden oluşan Genel Kurul’da açıklayacak. 5 daimi ülkeden herhangi birinin veto hakkına sahip olması, BMGK’yı çoğu zaman işlevsiz kılıyor. Bu kapsamda yeni bir karar alan BMGK, veto hakkını kullanan her ülkenin, ilgili konu hakkında savunmasının alınması ve bunu Genel Kurul’da açıklaması yönünde yeni bir karar almıştı.  

Yorumlar (0)