Kuzey Kore’den Güney Kore’ye şartlı zeytin dalı

2011 yılından beri Kuzey Kore’yi yöneten 37 yaşındaki Kim Jong-un'ın kız kardeşi Kim Yo-jong Güney Kore’ye mesaj göndererek düşmanca politikaları terk etmeleri halinde müzakerelere devam etmek istediklerini söyledi.

DÜNYA 24.09.2021, 16:11 26.09.2021, 09:27
Kuzey Kore’den Güney Kore’ye şartlı zeytin dalı

Kuzey Kore Dışişleri Bakan Yardımcısı Ri Thae-song’un  ön ayak olmasıyla Güney Kore’den 1950 ile 1953 yılları arasında 3 sene boyunca süren savaşın bittiğine dair bir resmi açıklama yapılmasını talep etmiş, ancak Güney Kore bu teklifi reddetmişti. Liderin kardeşi ise bu aşamada kamuoyunu yaptığı yazılı açıklama ile bilgilendirdi.

Kim_Yo-Jong, bu konuda istekli ve ısrarlı olduklarını ama bunu yapmadan önce önyargılardan vazgeçilerek karşılıklı saygı çerçevesinde düşman politikaların ve çifte standardın terk edilmesi gerektiğini söyledi.

Ayrıca Güney Kore’nin kendilerini eleştirmeyi bırakarak geçmişi bir kenara bırakıp, samimiyetle düşmanlıktan vazgeçerek ilişkileri yeniden sağlarsa iletişimi yeniden başlatmak istediklerini mesajını da iletti.

68 senedir resmi açıklama bekleniyor

Güney Kore lideri Moon Jae-in ise, geçtiğimiz günlerde gerçekleşen Birleşmiş Milletler (BM) 76. Genel Kurulu'nda yaptığı açıklamada Kuzey Kore’den savaşın bittiğine dair resmi bir açıklama beklediklerini ifade etmişti. Ayrıca Kuzey ve Güney Kore’nin Amerika ve Çin ile birlikte toplanıp tüm dünyaya savaşın bittiğini ilan etmesini istediğini iletmişti.

Bu gelişmeler yaşanırken Kuzey Kore’nin 15 Eylül tarihinde balistik füze denemesi yapması bölgedeki barış rüzgarlarını olumsuz etkilemişti.

Kuzey Kore’nin 1950’de Güney Kore’yi işgal etmesiyle başlayan ve 1953’de ateşkes ilan ‘Kore Savaşı’ resmi olarak ilan bittiği ilan edilmediği için teknik olarak iki ülke için halen sürüyor.

Yorumlar (0)