Kuzey Kore "uzun soluklu mücadele" için kemer sıkmaya gidiyor

Kuzey Kore devlet medyası, vatandaşlarına "duvarları kırma" ve ülkeyi güçlendirme çağrısında bulundu. Ülkenin bu çağrısı, ABD'yle uzun soluklu bir mücadelenin başlangıcı olarak yorumlandı.

DÜNYA 27.01.2020, 11:41
Kuzey Kore "uzun soluklu mücadele" için kemer sıkmaya gidiyor

ABD Başkanı Donald Trump ve Kuzey Kore lideri Kim Jong Un arasında 2 yıldır süren nükleer silahsızlanma görüşmeleri, 2020'ye girilmesiyle birlikte sonuçsuz bir şekilde çöktü. İki ülke arasında "yeni bir dönemin başlanıcı" olarak görülen ve Kuzey Kore'de yıllardır süren yolsuzluğun yerini ekonomik gelişmenin alması beklenen görüşmelerde Trump ve Kim birkaç kez bir araya gelmişti.

Kuzey Kore'den "uzun soluklu mücadele" uyarısı

Reuters haber ajansının haberine göre Kuzey Kore hükümeti, nükleer silahsızlanma görüşmelerinin sona ermesi ve ABD'yle ilişkilerin kötüye gitmesi üzerine vatandaşlarına "uzun soluklu bir mücadele" hakkında propaganda yaymaya başladı. Hükümetin son dönemdeki "duvarları kırma" ve ülkeyi güçlendirme çabasında artış çağrıları da bu yönde bir sinyal olarak algılanıyor.

Kemer sıkma çağrıları yapılmaya başlandı

Kuzey Kore lideri Kim'in 2011'de babası Kim Jong Il'in ölümü üzerine iktidara gelmesinin ardından ülkedeki yaşam koşullarında kısmi bir artış görülüyor. Kim Jong Un, 2018 yılında yaptığı açıklamada nükleer silahlanma programlarının sonuçlanmasıyla birlikte hükümetinin ekonomik kalkınmaya odaklanacağını belirtmişti, ancak ülkeye uygulanan yoğun yaptırımlarda herhangi bir değişiklik olmaması ve muhtemel bir artışla karşı karşıya kalma tehlikesi üzerine "kemer sıkma" çağrıları da yapılıyor.

Kim Jong Un'un 2012'de yaptığı bir konuşmada "Daha fazla kemer sıkma olmayacak" sözünün ardından "uzun ve zorlu bir mücadele"ye girileceği uyarısı ve kemer sıkma politikalarının yeniden devreye girebileceğinden bahsedilmesi, Kuzey Kore'yi sıkıntılı bir konuma düşürüyor.

Yorumlar (0)