Kuzey Kore, Trump'ın "böbürlenmesinden" sıkıldı

Kuzey Kore, "Trump böbürlensin diye" görüşmelere devam etmeyeceğini açıkladı.

DÜNYA 19.11.2019, 12:06
Kuzey Kore, Trump'ın "böbürlenmesinden" sıkıldı

Kuzey Kore'nin üst düzey diplomatlarından ve eski dışişleri bakanı yardımcısı Kim Kye Gwan, ABD Başkanı Donald Trump'ın Pazar günü yaptığı "elinizi çabuk tutun" açıklamasının ardından sert bir çıkış yaptı.

"Görüşmeler bize bir şey getirmiyor"


Kuzey Kore'nin eski Dışişleri Bakan Yardımcısı Kim Kye Gwan

Kuzey Kore'nin resmi haber ajansı KCNA'ya konuşan Kim, Trump'ın tweetini gördüğünü ancak iki liderin Haziran 2018'deki buluşmasından beri herhangi bir ilerleme kaydedilmediğini söyledi. Kim, "ABD'yle görüşme konusundaki ilgimizi kaybettik çünkü görüşmeler bize herhangi bir şey getirmiyor" dedi.

Kim, "Görüşmeler bize hiçbir şey kazandırmadığı için artık ABD Başkanı'na böbürlenecek bir şey hediye etmek istemiyoruz" diye konuştu. Kim'in açıklaması, 1 haftadan kısa bir süre içinde Kuzey Kore cephesinden Trump'a yönelik ikinci sözlü saldırı oldu. Kuzey Kore'den Trump aleyhinde yapılan açıklamalar, 2018'deki çok da yapıcı olmayan diyalog sürecinden beri Pyongyang yönetiminin kaçındığı bir tutumdu.

"ABD düşmanca tavrını terk etmeli"


Kuzey Kore eski Başmüzakerecisi Kim Yong Chol

KCNA'ya konuşan ABD'yle müzakerelerin eski yöneticisi Kim Yong Chol ise ABD'nin "düşmanca tavrını terk etmeden nükleer silahsızlanma müzakerelerini devam ettirme hayali bile kurmaması gerektiğini" söyledi. Kim Yong Chol'un "düşmanca tavır" diyerek ABD'nin Güney Kore'yle askeri tatbikatlarını ve Kuzey Kore'ye yönelik ağır yaptırımlarını belirttiğinin altı çizildi.

Kim Yong Chol, ABD'yle müzakere masasına oturmak için "acil" olarak gördükleri hiçbir şey olmadığını ve müzakere etmeye niyetleri de olmadığını belirtti ve Kuzey Kore'nin "ABD Başkanı'nın bir yıldan fazladır hakkında çok konuştuğu idari başarılar için tazminat bekliyoruz" diye ekledi.

Kim Yong Chol, "Ancak ABD ve Kuzey Kore arasındaki güvenin artması ve Kuzey Kore'nin güvenliğiyle kalkınmasının önündeki engeller kaldırıldıktan sonra nükleer silahsızlanma için müzakereler başlatılır" dedi.

İki liderin görüşmeleri sonuç vermemişti


Kuzey Kore lideri Kim Jong Un ve ABD Başkanı Donald Trump

Trump ve Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, geçtiğimiz yılın Haziran ayında Singapur'da buluşmuştu. İki ülke arasındaki görüşmelerde kayda değer herhangi bir ilerleme olmadı ve Trump ve Kim Jong Un arasında Şubat ayında Vietnam'da gerçekleşen ikinci bir görüşme de sonuçsuz kaldı.

İki lider Haziran 2019'da aldıkları kararla üçüncü bir görüşmenin yapılması yönünde anlaştı ancak Ekim ayında İsveç'te gerçekleşen başlangıç seviyesi görüşmelerde yine anlaşma sağlanamayınca iki lider için yeni bir görüşme ayarlanamadı.

Mevkidaşının üçüncü ülkeler üzerinden teklifini reddetti


Kuzey Kore Nükleer Başmüzakerecisi Kim Myong Gil

Kuzey Kore'nin nükleer başmüzakerecisi Kim Myong Gil, KCNA'da katıldığı bir soru-yanıt programında ABD'nin "düşmanca tavrını" terk etmediği sürece yeniden bir görüşme gerçekleşemeyeceğini, ABD cephesindeki mevkidaşı Stephen Biegun'un yine İsveç üzerinden buluşma teklifinin kabul edilmeyeceğini söyledi. Kim Myong Gil aynı zamanda İsveç'e de "tavrınızı düzeltin" uyarısı yaptı ve ABD'ye üçüncü partiler üzerinden görüşme teklifleri üzerinden yüklenerek "diyaloğa ilginiz varmış gibi görünmeyi kesin" dedi.

Kuzey Kore "son tarih" konusunda ısrarcı

Kuzey Kore, uzun bir süredir ekonomisini yıpratan yaptırımların kaldırılmasını talep ediyor. Kim Jong Un, Washington'a "2019'un sonuna kadar vaktiniz var" diyerek bir son tarih belirlemişti ve ABD'nin "daha esnek" davranması gerektiğini söylemişti. Kuzey Kore'nin "son tarih" ısrarı, 2017'den beri geliştirilmesi durdurulan uzun menzilli füze testlerinin devam ettirileceği endişesi yarattı.

ABD, araya Çin'i sokmak istiyor

ABD ve Güney Kore, Kuzey Kore'yle görüşmeleri hızlandırmak için yakın zamanda düzenleyeceği bir askeri tatbikatı iptal etmişti. Kuzey Kore, askeri tatbikatları "güvenliğimizi tehdit ediyor" diyerek lanetlediğini söylüyordu. Kuzey Kore, aynı zamanda Birleşmiş Milletler'in insan hakları koşulları hakkında çıkardığı yeni rapor için da "ABD ile görüşmelerimizin önünü tıkıyor" ifadelerini kullanmıştı.

Kuzey Kore'nin bu tavrına rağmen ABD "kapının açık bırakıldığını" söylüyor. "Kuzey Kore'nin tavrı şu ana kadar pek yardımcı olmadı. Umarız ellerindeki tarihi fırsatı kaçırmazlar" ifadeleriyle Reuters'e konuşan bir ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, Kuzey Kore'nin "problem çözücü bir tavır" sergileme yönünde cesaretlendirilmesi için Çin'le de görüşüldüğünü belirtti.

Yorumlar (0)