Kuzey Kore: Noel hediyesini seçmek ABD'nin takdirine kaldı!

Kuzey Kore, nükleer müzakereleri kurtarmak için vakti azalan ABD'ye işaret ederek, "Artık hangi Noel hediyesini seçeceği tamamen kendi takdirine kalıyor." dedi.

DÜNYA 03.12.2019, 10:53
Kuzey Kore: Noel hediyesini seçmek ABD'nin takdirine kaldı!

Kuzey Kore'nin ABD işlerinden sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Ri Thae Song, Donald Trump yönetiminin, gerçek çözümler sunmadığını ve zaman kazanmak için müzakere önerilerini yinelediğini kaydetti. 

Ri, Kuzey Kore'nin önemli bir getirisi olmaması durumunda nükleer diplomasiyi devam ettirme hedefine sahip olmadığını tekrarlayarak, "ABD tarafından çığırtkanlığı yapılan diyalog, özü itibarıyla Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'nin diyaloğa bağlı kalmasını tezgahlayan aptalca bir oyundan başka bir şey değil." ifadesini kullandı.

Bunun ABD'deki seçim ve politik durum lehine kullanıldığını aktaran Ri, "Artık hangi Noel hediyesini seçeceği tamamen ABD'nin takdirine kalıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Müzakerelerde sıkıntılı dönem

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, ABD'ye nükleer anlaşma hususunda ortaklaşa kabul edilebilecek koşulları önermesi için yıl sonuna kadar süre verdiklerini, ABD'nin yaptırımlar ve baskı konusunda ısrarcı olması durumunda "yeni bir yol" arayışına gireceğini söylemişti. 

ABD ile Kuzey Kore arasında gerçekleştirilen nükleer müzakereler, şubat ayından beri aksayarak sürüyor. 

Kuzey Koreliler, İsveç'te ekim ayında çalışma düzeyinde gerçekleştirilen toplantıların, Amerikalıların "eski tutum ve tavırlarını" sürdürmesi sebebiyle kesildiğini açıklamıştı. 

Kuzey Kore'nin son aylarda birçok kez katı yakıt füze sistemleri denemesinde bulunması, uzmanlar tarafından Pyongyang yönetiminin Japonya ve Güney Kore'deki hedefleri vurma yeteneğini potansiyel olarak geliştirmesi olarak görülüyor.

Kuzey Kore lideri, 2017 yılının Temmuz ayında yapılan ilk kıtalararası balistik füze denemesini, ABD'nin kuruluş günü olarak kutlanan 4 Temmuz için Amerikalılara bir "hediye paketi" olarak değerlendirmişti. 

Yorumlar (0)